Nieuws Leiderschap

Een derde Olympische medaillewinnaars (1992-2010) is nu ondernemer

Van alle (gestopte) Nederlandse topsporters die tussen 1992 en 2010 een Olympische medaille wonnen, is 55,1 procent nog altijd actief in een sportgerelateerde functie. 34,4 procent van alle ex-topsporters is eigenaar of oprichter van een eigen onderneming of stichting.

Van onze redactie 17 december 2020

Leontien Zijlaard Van Moorsel ondernemer

Leontien Zijlaard-Van Moorsel heeft een eigen sportkledinglijn. Foto: Cor Vos

Onder de ondernemende topsporters bevinden zich onder meer Mark Tuitert en Leontien Zijlaard-Van Moorsel. Zo is Mark Tuitert eigenaar van First Energy Gum, een cafeïnekauwgom. Leontien Zijlaard-Van Moorsel heeft een eigen sportkledinglijn, zo blijkt uit onderzoek van CVSter.nl naar de cv’s van alle Olympische medaillewinnaars tussen 1992 en 2010.

''Relatief veel topsporters zijn werkzaam in de zorg. Daarnaast werken veel van onze Olympisch medaillewinnaars in het bedrijfsleven en het onderwijs''

Specifieke sectoren populair bij ex-topsporters

Ook bepaalde specifieke sectoren blijken populair onder ex-topsporters. Zo zijn er relatief veel topsporters werkzaam in de zorg (10,1 procent). Daarnaast werken veel van onze Olympisch medaillewinnaars in het bedrijfsleven en het onderwijs.

Individuele sporters blijven het vaakst actief in de sport. 72,9 procent van hen blijft betrokken in de sport, waarvan 11,9 procent gedeeltelijk. Dit staat tegenover slechts 48,4 procent van de teamsporters die na hun topsportcarrière voor een loopbaan in de sport kiest. Van deze ex-teamsporters vervult 16,4 procent ook een functie buiten de sport.

Foto boven: Mark Tuitert is eigenaar van kauwgommerk First Energy Gum.

Hockeyers en waterpoloërs actief in sportbranche

Vooral in de paardensport blijven Olympische medaillewinnaars trouw aan hun sport. Vrijwel alle ruiters hebben inmiddels een eigen wedstrijdstal. Met name onder hockeyers en waterpoloërs zit dat anders: binnen die sporten is meer dan de helft niet actief in de sportbranche.

Lees ook: Slimme ondernemer (26) uit Curaçao scoort met Zwols sportmasker

Zo gingen de onderzoekers te werk...

Om erachter te komen wat topsporters na hun topsportcarrière doen, zijn de cv’s van alle Olympisch medaillewinnaars van 1992 tot 2010 bekeken.

  • Zowel medaillewinnaars van de Zomerspelen als de Winterspelen zijn in het onderzoek betrokken. In totaal wonnen 242 topsporters gezamenlijk 345 Olympische medailles.
  • Omdat 18 topsporters nog aan wedstrijden deelnemen, zijn de vervolgcarrières van in totaal 224 sporters onderzocht. Met behulp van hun eigen websites, LinkedIn-pagina’s en interviews in de media is inzicht verkregen in hun carrière na topsport.
  • Van vijf sporters is - ondanks grondige online research - geen carrière-informatie achterhaald.
  • De analyse is uiteindelijk gebaseerd op in totaal 218 Olympische medaillewinnaars.

Lees ook: Hoe houd je jezelf en het team optimistisch in tijden van corona? Dit adviseert Martin Hersman

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.