Nieuws Leiderschap

Onlinesuper Picnic om cao voor de rechter gesleept door FNV

Picnic geeft geen gehoor aan de oproep van vakbond FNV om zich aan de supermarkt-cao te houden. Het bedrijf wil zelf afspraken maken met werknemers. FNV stapt daarom naar de rechter, aldus AD.

Marlies Van Leeuwen, Romy Donk | Foto: ANP 21 februari 2019

Personeel floreren Picnic Michiel Muller

Online supermarkt Picnic en FNV liggen al een tijdje met elkaar overhoop. FNV enerzijds stelt dat Picnic gewoon een supermarkt is en zich daarom ook aan de geldende cao moet houden en werknemers meer moet betalen. Picnic is het hier niet mee eens. Eerdere gesprekken om tot overeenstemming te komen, liepen op niets uit. ,,We kunnen dat welles-nietes nog een tijdje volhouden, maar het lijkt ons beter dat er een derde partij zich over de zaak buigt: de rechter", zegt vakbondsbestuurder Marianne Jekkers vanochtend bij Radio 1.

Lees ook: Picnic: groeit als kool, wel 45,5 miljoen in het rood

Vernieuwers

Picnic noemt de cao achterhaald ,,FNV Young & United zegt een hypermoderne cao te willen, maar de supermarkt-cao hoort in een museum. Zij zijn de vernieuwers bij de vakbond en je zou verwachten dat zij onze uitgestoken hand zou aannemen om samen aan die vernieuwing te werken,” aldus mede-oprichter Michiel Muller.

De online supermarkt heeft laten weten zelf afspraken te gaan maken met werknemers over hun arbeidsomstandigheden. Volgens een persbericht zouden er al ‘een aantal open dialoogsessies’ gehouden zijn waaraan werknemers graag meewerken.

Goede hoop

De FNV stelt dat niet de cao achterhaald is, maar noemt de manier waarop Picnic met zijn medewerkers omgaat ‘middeleeuws’. ,,Ze moeten alle dagen beschikbaar zijn, er wordt geen rekening gehouden met hun privélevens”, zegt Jekkers. Picnic kan volgens haar zo goedkoop werken door het onderbetalen van werknemers.

Eerder stelde FNV dat Picnic jaarlijks tien miljoen euro opstrijkt door personeel niet volgens de cao voor supermarkten te betalen. Alleen al in het vorige jaar februari geopende distributiecentrum van Picnic in Diemen zou personeel zo al ruim twee miljoen euro mislopen.

Muller betreurt dat de FNV ‘binnen een week’ na hun gesprek al naar de rechter stapt, maar heeft goede hoop dat de zaak in het voordeel van de onlinesuper wordt beslecht.

Lees ook: Het succes van Picnic in 9 bizarre cijfers

Albert Heijn

Ook Albert Heijn betaalt het personeel in de distributiecentra voor thuisbezorgen niet volgens de supermarktcao, maar volgens de arbeidsvoorwaarden voor distributiecentra. Ook daar heeft FNV actie tegen gevoerd.

En dan zijn er nog de arbeidsomstandigheden in twee distributiecentra van Picnic die FNV eind vorig jaar hekelde. Ze zouden niet veilig genoeg zijn, waarop Picnic liet weten dat het aan verbeteringen werkt. ,,We hebben hun hele lijst met veiligheidsaanbevelingen doorgenomen en daar keihard aan gewerkt. 99 procent daarvan hebben we gedaan", aldus Muller.