Nieuws Leiderschap

Premier Rutte: Afschaffen dividendtaks heroverwegen

Het kabinet gaat het afschaffen van de dividendbelasting heroverwegen. Dat zei premier Rutte vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Redactie AD | Foto: ANP 5 oktober 2018

Mark Rutte kabinet MKB

Rutte heeft de fel bekritiseerde maatregel altijd verdedigd door te wijzen op het belang dat Nederlands-Britse bedrijven als Shell en Unilever voor Nederland hebben. En dat het aantrekken van hoofdkantoren veel banen oplevert. Het uitblijven van de verhuizing van Unilever is voor de premier dus extra pijnlijk.

Vanmorgen maakte Unilever bekend de verhuizing van het hoofdkantoor naar Rotterdam voorlopig in de ijskast te zetten. Extra pijnlijk is de sneer van Topman Paul Polman, die zegt dat de discussie over de afschaffing van de dividendbelasting tot dit besluit heeft geleid. Een deel van de Britse aandeelhouders vond het hierdoor niet in hun belang om voor het voorstel te stemmen.

Lees ook: Waarom Willem-Alexander over dividendbelasting sprak in de Troonrede

Volgens de oppositiepartijen vervalt nu het laatste argument om de dividendbelasting af te schaffen. PVV-leider Geert Wilders spreekt van een ‘mega-afgang’ (PVV), GroenLinks-voorman Jesse Klaver vindt het ‘pijnlijk’ en volgens PvdA’er Lodewijk Asscher is de gang van zaken ‘gênant’. Zelfs binnen de coalitie zien partijen de twee miljard euro die de maatregel kost liever aan iets anders besteed worden.

De oppositie eist dat Rutte binnenkort op het matje komt in de Tweede Kamer.

Vestigingsklimaat

Afgelopen woensdag maakte VVD-Kamerlid Aukje de Vries tijdens de Financiële Beschouwingen nog duidelijk dat de keuze van de afschaffing van de dividendbelasting niet alleen afhing van het besluit van Unilever. Zij benadrukte dat de omstreden maatregel ‘breder’ moet worden gezien en behoort tot een ‘mix’ om het Nederlandse vestigingsklimaat beter te maken.

* UPDATE *

Vanaf komende maandag gaat het kabinet samen met de politieke top van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen over hoe het nu verder moet. Vrijdagmiddag jl. reeds sprak premier Rutte met werkgeversvoorman Hans de Boer van VNO/NCW, die er overigens op blijft aandringen om de dividendbelasting af te schaffen.