Podcast Selfmade in Holland

René van der Zel wil met XXL Nutrition plankgas naar marktleiderschap in sportvoeding

Voormalig bodybuilder René van der Zel begon met een lege garage en nul euro op de bank een handel in sportvoeding uit Duitsland. Hij wist toen niet dat dit de basis zou zijn voor XXL Nutrition, de grootste Nederlandse aanbieder van supplementen en speciale voeding voor sporters, zo vertelt de ondernemer aan Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Selfmade XXL Nutricion Rene

René van der Zel (links) in de studio bij Roelof Hemmen. Foto: Nicolette Weideman

Productie: Webhelden i.s.m. De Ondernemer 24 januari 2023

De producten zijn verkrijgbaar bij zo’n 800 sportscholen en 250 verkooppunten, waaronder Jumbo en Plus. Het leeuwendeel van 50 miljoen omzet komt uit de webshop. René zijn garage is weer gevuld. Niet met potten eiwit, maar met een McLaren en twee gifgroene Lamborghini’s. Met XXL Nutrition is hij op weg om Europa te veroveren.

De 105 medewerkers van het bedrijf werken hard om maximaal gebruik te maken van het momentum in Nederland en om de eerste stappen in België, Duitsland en Engeland op te volgen. Ook Frankrijk is interessant voor XXL Nutrition en samen met een externe, native partij begint René er voet aan de grond te krijgen. Maar een uitgestippeld plan, een tijdlijn en omzetdoelen zijn er niet. René in deze aflevering van Selfmade in Holland: ,,Ik denk vaak dat er iets mis is met mij, omdat ik nooit bezig ben met onze winst. Waar ik dagelijks mee bezig ben, is verbetering. Op alle gebieden. Dus producten, marketing, website, service, alles.” René trekt een vies gezicht: ,,Anders worden we een logistiek bedrijf… Kijk, door verbetering volgt groei vanzelf. Het is het resultaat van de dingen die we elke dag doen.”

''We zien grote kansen in het retaillandschap. Over een paar jaar liggen sportsupplementen in alle supermarkten. Daar willen wij bij zijn.''

René van der Zel, oprichter XXL Nutrition

Ondernemer wil eerst met XXL Nutrition het momentum in thuismarkt pakken

Gastheer Roelof Hemmen vindt het opmerkelijk: als je bent gegroeid naar 50 miljoen, dan is er toch wel een streven? Wat is het plan? René: ,,We zien grote kansen in het retaillandschap. Over een paar jaar liggen sportsupplementen in alle supermarkten. Daar willen wij bij zijn. En ook met het to go-segment kunnen we nog veel doen, denk aan tankstations. Zijn we al mee bezig. En in voetbalkantines kunnen we het aanbod met onze producten veel gezonder maken. Ik wil eerst het momentum in de thuismarkt pakken. En binnen nu en een jaar dieper Europa in. Dat vraagt focus. Het VK en Duitsland, dat zijn hele grote markten, als we het daar echt op de rit krijgen is dat al heel wat.”

René leeft met de dag. In het voorgesprek voor zijn aflevering van Selfmade in Holland vertelt hij hoe zijn werkleven er op dit moment uitziet. ,,Ik geniet van ons team, van wat we aan het doen zijn. We bouwen 5.000 extra vierkante meter aan het magazijn. Er komt een gym op kantoor. De nieuwe website gaat binnenkort online. Wat iets trager loopt zijn de gesprekken met de hoofdkantoren van Jumbo en Plus, voor een landelijk aanbod van onze producten. Maar daar heb ik wel vertrouwen in. En we lanceren binnenkort fit meals, echt gezonde kant-en-klaarmaaltijden voor sporters. Die zijn dan in de supermarkt verkrijgbaar.”

''Als gebruikers van je product naar je toe komen om te zeggen dat het ze iets heeft gebracht, dat is toch het mooiste?''

René van der Zel, oprichter XXL Nutrition

Ultieme doel: niet honderdduizenden verkopen, maar 100.000 fans van merk

De Final Boss - zoals de medewerkers van XXL Nutrition René liefdevol hebben gedoopt – heeft een optimistische kijk op zaken en typeert zichzelf niet als een ceo. ,,Ik ben van de zelfsturende teams. Mensen kunnen prima zelf beslissingen nemen. Je moet als ondernemer vertrouwen hebben in je teams en hen steunen. Wij hebben daardoor bijna geen verloop. Medewerkers geven aan dat ze het werken bij ons niet als werken ervaren, dat ze een familiegevoel hebben bij hun collega’s. Als er iemand een fout maakt, herstelt een teamgenoot het met liefde. Het komt niet eens bij mij terecht. De groei van het bedrijf heeft alles te maken met die betrokkenheid, daardoor kunnen we kwaliteit leveren. Ik ga ook elke dag om vier uur naar huis, met een gerust hart.”

Het klinkt zo eenvoudig. Heeft hij ook offers gebracht, vraagt Roelof zich af? ,,Tijd. Veel tijd”, antwoordt René. ,,Ik was en ben nog steeds altijd bezig. Ga om vier uur weg, maar dan zit ik in de sportschool briefjes te schrijven omdat ik weer een idee heb. En omdat ik inmiddels ook wel zichtbaar ben als eigenaar van het merk, komt het steeds vaker voor dat ik privé bij een festival of zelfs op straat even op de foto moet met klanten. Dat doe ik altijd en op die momenten ervaar ik echt trots. Als gebruikers van je product naar je toe komen om te zeggen dat het ze iets heeft gebracht, dat is toch het mooiste? Dat is dan ook mijn ultieme doel: niet honderdduizenden verkopen, maar honderdduizend fans van ons merk.” Roelof: ,,Dus de auto’s, je rijkdom, daar ben je niet trots op?” René: ,,Nee, want als dat allemaal weg zou zijn, dan begin ik gewoon weer opnieuw. Met tien potjes in een garage. Maar die fan base, die is uniek.”

Selfmade in Holland

Elke dinsdag een nieuwe aflevering

Selfmade in Holland is een idee van ondernemersnetwerk Webhelden en De Ondernemer, gepresenteerd door Roelof Hemmen (foto) en mede mogelijk gemaakt door Adyen en retailbank, shopping- en betaaldienst Klarna. Luister in Spotify of je favoriete podcast app naar de serie, of kijk mee via YouTube.

Iedere dinsdag is er een nieuwe aflevering van deze succesvolle serie over het leven als topondernemer. Bekijk ook de video’s en leer van onder meer Hans Ober, Fabienne Chapot, Rochdi Darrazi, Joep Verbunt en Sharon Hilgers. Tips van de topondernemers uit de serie ontvangen? Ga naar www.webhelden.nl en laat je gegevens achter voor de gratis whitepaper Selfmade in Holland.

Lees ook: René van der Zel wil met voedingssupplementen XXL Nutrition ook retail veroveren

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details