Blog Leiderschap

Ronnie Overgoor over: kan iedereen presenteren?

Hij is een van de meest geliefde en ervaren dagvoorzitters van Nederland én trendwatcher voor ondernemers. Bovendien, hij is nu ook columnist/blogger bij De Ondernemer: Ronnie Overgoor. 'Kan iedereen presenteren?' is zijn eerste blog.

Van onze redactie 30 oktober 2019

Ronnie overgoor blog

Als er één vraag is die mij vaak wordt gesteld door ondernemers is het wel: kan iedereen presenteren? Want presenteren is voor iedere ondernemer van belang, of het nou is om een klant binnen te halen, je team te inspireren of op een podium je verhaal te doen. Is het enkel talent, of is het een ambacht en valt het te leren met veel oefenen?

Ik kom heel veel ondernemers tegen die best heel negatief zijn over zichzelf als het gaat over presenteren. Misschien wel iets typisch Hollands om onszelf niet al te hoog te waarderen, want ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’ en ‘steek vooral je kop niet boven het maaiveld uit’. Maar, ik kom ze best vaak tegen, té vaak.

Als ik met deze mensen in gesprek kom hanteren ze vaak de uitspraken ‘Wie ben ik nou om op zo’n podium te staan?’ en ‘Wie is er nou geïnteresseerd in mijn verhaal?’

Onzekerheid, twijfels

Ik ben altijd heel erg helder als ik dit soort mensen spreek: dan moet je het vooral niet doen. En dat klinkt misschien heel bruut, maar daar schieten we namelijk helemaal niks mee op. Als je het écht meent en je vindt jezelf en je verhaal echt niet interessant, waarom zou je dan de tijd verspillen van een klant, een team, of misschien zelfs van een hele zaal vol mensen? Beetje asociaal, niet dan?

Eerlijk gezegd denk ik dat het nogal meevalt. Ik denk dat het te maken heeft met het indekken tegen onzekerheid en met het feit dat je twijfels hebt, of er tegenop ziet, het eng vindt. Logisch, want voor een publiek staan wakkert ons reptielenbrein enorm aan en vluchtgedrag is een logisch gevolg. Het is spannend, dat is gewoon waar, maar dat is geen reden om jezelf neer te halen.

Probeer dus om te beginnen te stoppen met dit onnodig negatief oordelen over je eigen spreekvaardigheden en het uitblinken in valse bescheidenheid. Denk na over de primaire reden waarom je op een podium of voor een publiek wilt gaan staan. En als die reden bestaansrecht heeft en je hebt echt een verhaal om te vertellen, gooi die negatieve gedachtes dan overboord en doe je best om er een prachtige presentatie van te maken.

'Kies iets uit waar je graag over spreekt, zorg dat dit aansluit op de behoefte van je publiek en bereid goed voor'

Ronnie Overgoor

Voorbereiding, oefening

Talent of ambacht? Ik heb veel topsprekers deze vraag gesteld en beide aspecten spelen een rol. De meesten zijn het eens dat je met goede voorbereiding en goede oefening tot een acceptabel resultaat kan komen, ook zonder talent.

Maar talent is natuurlijk wel erg prettig en kan wat makkelijker van een 7 een 9 maken. Waar iedereen uit het sprekersvak het mee eens is? Kies iets uit waar je graag over spreekt, zorg dat dit aansluit op de behoefte van je publiek en bereid goed voor. Succes!