Blog Leiderschap

Ronnie Overgoor: waar je op moet letten als je spreekt op een congres

Hij is een van de meest geliefde en ervaren dagvoorzitters van Nederland én trendwatcher voor ondernemers. Bovendien, hij is ook blogger bij De Ondernemer: Ronnie Overgoor. Lees zijn nieuwe blog, zeker wanneer je van plan bent om binnenkort een presentatie te geven.

Ronnie Overgoor 15 januari 2020

Ronnie overgoor blog

Ik ben dagvoorzitter van beroep en zie dus honderden mensen per jaar een podium op gaan. En eerlijk gezegd: de meerderheid ‘kan beter’, zullen we maar zeggen. Waar moet je in ieder geval op letten?

Vijf basiszaken op een rijtje:

Begin de dag goed

Zorg dat je de avond ervoor op tijd gaat slapen, drink geen alcohol. Zorg dat je voorbereidingen klaar zijn voordat je gaat slapen. Print eventueel spiekbriefjes uit, strijk je hemd, zet je wekker en ga lekker slapen.

Sta op tijd op en plan niet teveel eromheen die dag. Zorg dat je focus hebt en rust om deze dag goed te presteren.

''Mooi statement die knalrode sjaal, maar het moet niet afleiden. Het gaat om je verhaal''

Ronnie Overgoor

Check de gear

Als het goed is heb je van tevoren al met de organisatie besproken hoe het zit met zaken als laptop (eigen, of die van het event), plek laptop (bij regie, op podium?) en formaten en techniek (4x3 - ja, dat bestaat nog… - of 16x9-formaat slides, geluid ja of nee, video?).

Direct bij binnenkomst zoek je de technische crew op. Klopt alles wat je hebt afgesproken en werkt alles? Zorg dat je dit goed plant. Als je later op de dag moet spreken, zorg dan dat er in de pauze ervoor ruimte is om zaken te testen.

Zorg dus dat je hiervoor van tevoren allemaal over nadenkt en dit regelt.

Praat met de dagvoorzitter

Ik vind het als dagvoorzitter altijd prettig om even met de sprekers te praten. Over de inhoud, de lengte en de plek in het programma en de aankondiging. Lopen we uit, zitten we heel krap in de tijd, of is er extra ruimte? Wat doen we met vragen, et cetera?

Op het podium ben ik het die alleen is met de spreker en het loopt altijd het beste als je van tevoren met elkaar hebt afgestemd.

Lees ook: Ronnie Overgoor: denk aan deze presentatietip van Obama

Denk na over je uiterlijk

Tot slot: denk na over je uiterlijk. Iedereen moet daarin eigen keuzes maken, maar denk er in ieder geval over na. Praktisch voorbeeld: er moet een zender van een microfoon aan je kleding worden bevestigd. Bij vrouwen die enkel een jurk aanhebben is dat soms lastig. Ander voorbeeld: mooi statement die knalrode sjaal, maar het moet niet afleiden. Het gaat om je verhaal.

Oh, en nog een klein detail, doe even die registratiebadge af als je het podium op gaat. Ziet er stuk mooier uit.

''Praat jezelf vertrouwen in. Je kan het. Je hebt je voorbereid, je kent je verhaal en je weet waarom je de presentatie doet''

Ronnie Overgoor

Heb vertrouwen

Jezelf neerhalen heeft geen zin en doe dat dan ook niet. Praat jezelf vertrouwen in. Je kan het. Je hebt je voorbereid, je kent je verhaal en je weet waarom je de presentatie doet. Ga ervoor.

Vergelijk jezelf in dit kader ook nooit met een andere spreker. Want dan ben je bijna aan de beurt en komt die professionele, energieke en dolkomische topspreker net voor jou. Ga dan niet lopen te vergelijken en al helemaal niet bij het begin van je verhaal maar excuses maken ‘dat jij niet zo grappig bent’.

Doe gewoon je eigen verhaal en geloof in je eigen kracht.

Lees ook: Ronnie Overgoor: hoe ga je bij presentaties om met angst en spanning?

Beter leren presenteren nu extra voordelig!

Wil je na het lezen van deze blog zelf aan de slag met je presentatietechniek? Dat kan op het platform 'Beter leren presenteren', een initiatief van Ronnie Overgoor in samenwerking met De Ondernemer. Leer van de topsprekers als Jos Burgers, Annemarie van Gaal, Jan van Setten en Ben Tiggelaar hoe je dankzij een goede presentatie een belangrijke pitch wint, nieuwe klant scoort, je team inspireert en inspireert op het podium.

Meld je direct hier aan en gebruik de kortingscode 'deondernemer' voor extra korting. Je betaalt geen 149 euro, maar 125 euro exclusief btw voor de cursus.