Blog Leiderschap

Ronnie Overgoor: zo maak je jouw verhaal sterker op het podium

Hij is een van de meest geliefde en ervaren dagvoorzitters van Nederland én trendwatcher voor ondernemers. Bovendien, hij is ook blogger bij De Ondernemer: Ronnie Overgoor. In de videocursus 'Beter Leren Presenteren' praat hij met 15 topsprekers over hun tips. In deze blog heeft hij er vier verzameld die een direct positief effect hebben op je verhaal.

Ronnie Overgoor 5 februari 2020

Ronnie overgoor blog

Deel je verhaal op in hoofdstukken

Een tip van Ben Tiggelaar. Zeker als je presentatie wat langer is, knip hem dan op in hoofdstukken. Mensen luisteren liever naar 6 korte verhaaltjes dan naar 1 lang verhaal.

Zorg ervoor dat elk hoofdstuk zijn eigen markering krijgt. Dat kan met een muziekje, een opdracht voor het publiek of een moment van interactie met het publiek.

Hoofdstukken werken ook als een soort van beloning voor je publiek. Mensen die boeken lezen herkennen dit wel, dat je toch elke keer een goed gevoel hebt als je weer een hoofdstuk uit hebt.

''Het blijkt dat het stellen van een vraag een soort van jeuk in je hoofd veroorzaakt''

Ronnie Overgoor

Stel vragen en beantwoord ze zelf

Nog een tip van Ben Tiggelaar. Het stellen van vragen en deze dan zelf beantwoorden is een methodiek die hij vaak zelf toepast.

Bijvoorbeeld: je vertelt iets en dan zeg je: 'Maar als dit echt gebeurt, dan heeft u natuurlijk een probleem. Hoe lost u dit probleem dan op?' En daarna presenteer je de oplossing.

Het blijkt dat het stellen van een vraag een soort van jeuk in je hoofd veroorzaakt. Je wil het antwoord weten. Het spreekt voor zich dat de vraag dan wel relevant moet zijn voor jouw publiek.

Lees ook: Ronnie Overgoor: wat heeft jazzmuziek met presenteren te maken?

Gebruik metaforen

Richard de Hoop vertelt in de cursus Beter Leren Presenteren over metaforen. Metaforen zijn prachtig om zaken te verduidelijken.

Gebruik verhalen uit de sport, uit de muziek, uit de geschiedenis, uit de film, en vertaal deze naar jouw thematiek.

Helemaal leuk wordt het als je een metafoor pakt waar je zelf enorm gepassioneerd over bent.

Lees ook: Ronnie Overgoor: waar je op moet letten als je spreekt op een congres

Voorbeeld:

Je vertelt dat je jeugdtrainer bent bij de kleintjes voetbal. En dat daar afgelopen zaterdag ene Jerry in jouw team zat en dat ze op een gegeven moment met 10-0 achterstonden. En dat Jerry gewoon door ging, met volle energie en uiteindelijk de 10-1 maakte. En toen als een kampioen over het veld rende.

Ik weet zeker dat er een glimlach om de monden van het publiek komt te staan. Dit verhaal is prima te koppelen aan een thema als doorzettingsvermogen of positieve instelling.

''Neem jezelf op, en check of je een stopwoordje hebt. Is dat zo? Ga dan staan en spreek dit woordje minstens vijftig keer achter elkaar uit''

Ronnie Overgoor

Stopwoordjes

Regelmatig ontmoet ik sprekers die een stopwoordje hebben zonder zich dat zelf te realiseren. Met name mensen in de zaal die iets met taal hebben kunnen hier enorm op afknappen.

Hoe kom je ervan af? Richard de Hoop heeft de volgende tip:

Neem jezelf op, en check of je een stopwoordje hebt. Is dat zo? Ga dan staan en spreek dit woordje minstens vijftig keer achter elkaar uit. De kans is dan groot dat je je zo bewust bent geworden van dit stopwoordje, dat je het niet meer ongemerkt zult gebruiken.

Lees ook: Hoe kan je geld verdienen met spreken? Ronnie Overgoor legt het uit

Beter leren presenteren nu extra voordelig!

Wil je na het lezen van deze blog zelf aan de slag met je presentatietechniek? Dat kan op het platform 'Beter leren presenteren', een initiatief van Ronnie Overgoor in samenwerking met De Ondernemer. Leer van de topsprekers als Jos Burgers, Annemarie van Gaal, Jan van Setten en Ben Tiggelaar hoe je dankzij een goede presentatie een belangrijke pitch wint, nieuwe klant scoort, je team inspireert en inspireert op het podium.

Meld je direct hier aan en gebruik de kortingscode 'deondernemer' voor extra korting. Je betaalt geen 149 euro, maar 125 euro exclusief btw voor de cursus.