Nieuws Leiderschap

Dit is waarom jij straks nooit meer last hebt van 'telecomcowboys'

Het wordt verboden om zelfstandige ondernemers telefonisch telecomabonnementen aan te smeren. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) bereidt een wet voor die een einde maakt aan deze zogenaamde lijnkaping, aldus AD.

Peter Winterman | Foto: ANP/Bart Maat 17 december 2018

Telefonisch telecomabonnementen keijzer lijnkaping

Kleine ondernemers zijn geregeld slachtoffer van telecomaanbieders die telefonisch een aanbieding doen voor een nieuw abonnement. De verkopers gebruiken sluwe trucjes waardoor ondernemers denken dat zij korting krijgen bij hun huidige telecomaanbieder. In werkelijkheid stappen ze - ongewild - over naar een andere aanbieder.

,,Misleiding'', noemt staatssecretaris Keijzer deze praktijken in haar wetsvoorstel, dat voor consultatie online is gezet. Ondernemers zijn de dupe, omdat zij nu niet dezelfde bescherming hebben als consumenten. Voor consumenten is geregeld dat een telecomcontract pas geldig is als er daadwerkelijk een handtekening is gezet. Bij ondernemers, onder wie ruim één miljoen zzp'ers, is mondelinge toestemming voldoende.

Lees ook: Vijf dingen die je moet weten over werken op feestdagen

Gekaapt

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) waarschuwde vorig jaar al voor 'telecomcowboys' die ondernemers abonnementen aansmeren. KPN kreeg in 2017 honderd klachten per maand. De zzp'ers geven bijvoorbeeld telefonisch toestemming voor een 'kortingsactie', waarna hun abonnement bij de oude aanbieder wordt opgezegd en ze direct vastzitten aan een nieuwe aanbieder. Hun abonnement is zo 'gekaapt', daarom wordt ook wel van 'lijnkaping' gesproken.

In de nieuwe wet moeten ondernemers, net als consumenten, schriftelijk toestemming geven voor een overstap. ,,Dit betekent dat een per telefoon, mondeling aangegane overeenkomst op zichzelf nietig is'', aldus Keijzer in haar wetsvoorstel.