Nieuws Leiderschap

Dit zijn de uitgekookte trucs van topondernemer Trump

Een succesvolle ontmoeting met Kim Jong-un, oneindig veel geslaagde ondernemersprojecten: van lingerie tot vastgoed. Hij schreef het op (of beter: liet het opschrijven) in het boek The Art Of The Deal, de kunst van het zaken doen. Dit kun je van Donald Trump leren.

Anna Neeltje de Boer | Foto: ANP 19 juni 2018

Ondernemerstrucs donald trump tips tricks advies the art of the deal kunst van het zaken doen lessen president vastgoedmagnaat

Denk groot

“Denken doe je sowieso, dus als je dat doet, doe het groots.” Als zoon van Fred Trump – die zich van arme timmerman opwerkte naar rijke vastgoedontwikkelaar en zo de American Dream belichaamde – leerde hij dat alles mogelijk is. En waar zijn vader van weinig naar veel ging, maakte Trump de stap van rijk naar multimiljonair.

Zet hoog in

Trump is ongegeneerd en keihard. Zijn motto: ‘Als je je niet schaamt voor een bod, dan is je bod te hoog’. De president zei eerder te blijven drammen en doorduwen om hetgeen hij wil voor elkaar te krijgen. Daarbij zet hij hoog in, maar ook hij weet dat je soms tevreden moet zijn met minder dan je in eerste instantie voor ogen had.

Lees ook: Forbes miljardairs: Amazon-baas rijker, Trump armer

Hoe sensationeler je verhaal, hoe beter

Donald Trump

Zet in op meerdere paarden

“Raak nooit te gehecht aan één deal of één aanpak. Houd veel ballen in de lucht, want hoe veelbelovend het ook lijkt: de meeste deals gaan uiteindelijk niet door.”

Zorg dat je opvalt

De media kregen geen genoeg van de schandalen rondom de president. Van keiharde en beledigende tweets tot ‘Grab ‘m by the pussy’. Dat is iets waar hij zich heel bewust van is. “De pers is altijd hongerig. Hoe sensationeler je verhaal, hoe beter. Zorg dus dat je opvalt, dat je anders bent dan de rest. Ben je controversieel, dan zal er over je geschreven worden.”

Lees ook: Kim Kötter, van Miss Universe tot succesvolle zakenvrouw

Deliver the goods

Je kunt mensen wel belazeren, maar dat houd je nooit lang vol, weet Trump. “Je kunt overdrijven en je beter voordoen dan je bent, maar uiteindelijk zul je toch altijd moeten leveren. Als je niet levert wat je van tevoren belooft, haken mensen af.”