Nieuws Leiderschap

Waarom het een goed idee is je werknemers op fruit te trakteren

Het kost wat om de werknemers bij de lunch op fruit en groenten te trakteren, maar het levert ook veel op, bericht het AD Den Haag Westland.

Albert Kok | Foto: Jacques Zorgman 1 december 2017

30112017 DB Telecom01 JZ JACQUES ZORGMAN

'En morgen gezond weer op'. Wie in de jaren 80 en 90 televisie keek, zal zich deze slotzin waarmee Sonja Barend steevast haar programma's afsloot ongetwijfeld nog herinneren.

De kantinecheck

Maar met dat gezonde opstaan valt het nogal tegen volgens Yvon van de Wetering, eigenaar van Westland-Gezond. Namens deze in 's-Gravenzande gevestigde organisatie is zij onder andere verantwoordelijk voor het bedrijfsprogramma Samen Fit, met als belangrijk onderdeel de 'kantinecheck'. ,,Wij worden steeds vaker ingeschakeld door bedrijven die inzien dat het feitelijk in ieders belang is dat werknemers tijdens de lunch wat vaker naar groenten en fruit grijpen dan naar snacks, die vol zitten met suikers en vet. Want met goede voeding krijg je fitte en gezonde medewerkers. Zoals dus het omgekeerde ook waar is. Van zoete troep krijg je even een korte piek, gevolgd door een veel langer aanhoudend inkakmoment.''

Van de Wetering wil een paar algemene foefjes om personeel tot gezond eten te verleiden wel prijsgeven. Sommige daarvan klinken trouwens zo logisch dat je ze zelf ook had kunnen bedenken. ,,Leg gezond voedsel letterlijk voor het grijpen, op ooghoogte'', doceert ze. ,,En leg ongezonde snacks lager of hoger. Of nog beter: leg de kleffe hap achter de toonbank, zodat een werknemer erom moet vragen. Dat werkt meestal drempelverhogend. Wat ook werkt is twee tafels inrichten. Eentje met goed eten en eentje met slecht eten. Niemand wil graag in de verkeerde rij gezien worden.''

Vruchten

Bedrijven en instellingen in de regio, zoals RedStar, Business People en EG-Personeelsdiensten, plukken om het zo te zeggen de vruchten van de lessen van Yvon van de Wetering en Westland-Gezond. Maar er zijn ook bedrijven die uit zichzelf al tot de conclusie zijn gekomen dat werknemers die goed in hun vel zitten zich bijvoorbeeld minder vaak ziek melden.

Bij DB Telecom in Wateringen weten ze daarover mee te praten. Dit bedrijf heeft een gevarieerd aanbod van gezonde voeding en een ondersteunend 'vitaalprogramma' dat in voor de hand liggende gezondheidseffecten resulteert. Door die aanpak werd DB Telecom eerder deze maand bij de uitreiking van de Mobiliteitsawards Haaglanden winnaar in de categorie werknemersaanpak voor bedrijven met minder dan 500 werknemers.

Smoothie Monday

Directeur Kevin van der Sande zou liegen als hij niet blij was met dat lage ziekteverzuim, maar dit is voor hem geen doel op zich. ,,Ik wil vooral dat mijn medewerkers goed in hun vel zitten. Gezonde voeding helpt daarbij. Vandaar dat hier overal schalen met fruit staan. Zoals we tijdens de lunch zorgen voor een gezond alternatief voor de vette snack. Dat gaat van Smoothie Monday tot Soup Friday.''

30112017 DB Telecom10 JZ JACQUES ZORGMAN

Uit eigen ervaring weet Van der Sande hoe belangrijk goede voeding is. ,,Ik heb een glutenintolerantie. Het heeft lang geduurd voordat ik daarachter was. Ik voelde me daardoor lange tijd stukken minder energiek dan ik graag zou willen. Een op mijn persoon gesneden dieet heeft me enorm geholpen. Dan zou het gek zijn als ik dat de mensen met wie ik werk niet ook zou gunnen. Als werkgever strekt je verantwoordelijk verder dan de uitbetaling van het salaris aan het einde van de maand.''

Millenials

Hij wijst verder op de samenstelling van zijn meer dan 70 medewerkers. ,,Het is een overwegend jong team. Veel millennials. Jongeren die aan het begin van hun carrière staan en die het daarnaast in hun privéleven vaak drukker hebben dan ooit. Niet voor niets zijn zij in statistieken over burn-outs oververtegenwoordigd. Juist voor deze werknemers is het belangrijk om een omgeving te creëren waar ze zich gezien en gewaardeerd voelen. Een gevarieerd aanbod van gezond eten hoort daar wat mij betreft bij. Zoals ook faciliteiten om te sporten en deelname aan activiteiten voor een goede balans tussen werk en privé zorgen.

Stroopwafels

Sandra Smits (30) kan daar even later in de bedrijfskantine over meepraten. Alweer 10 jaar is ze in dienst bij DB Telecom. ,,Toen ik hier kwam, lagen de stroopwafels hier nog in het zicht. Wie daar trek in heeft, kan die nog steeds krijgen hoor, maar ze liggen lang niet zo in het zicht als de schalen met fruit. Gevolg: je ziet het liggen en als je trek hebt, grijp je daardoor automatisch naar een appel of een banaan in plaats van dus die stroopwafel.''

Smits neemt even adempauze, omdat ze toch wordt overstemd door de kennelijke winnaars van een spelletje tafelvoetbal verderop in de kantine. Om daarna uit te leggen dat de belendende fitnessruimte bij haar een soortgelijk effect sorteert. ,,Ik ben in aanleg altijd wel sportief geweest, maar veel te vaak kwam het er niet van. Kwam ik na afloop van mijn werk thuis en kostte het me net te veel moeite om weer van de bank af te komen.''

Work-out

Door de invoering van een 'fitnessprogramma op maat' is die situatie voor haar in positieve zin veranderd. Smits: ,,Sindsdien plak ik elke week wel een paar keer een work-out aan mijn werkdag vast; in vijf minuten ben ik omgekleed. Ideaal!''

En er is nog iets, zegt ze. Iets wat meer is dan zomaar een beetje bijvangst van die gezonde werkomgeving. ,,Door het aan het einde van de dag voor de verandering over zoiets gemeenschappelijks als spierpijn te hebben, leer je elkaar op een andere, ontspannen manier kennen. Het draagt bij aan de sfeer. Echt, ik ken niemand die hier weg wil.''

Als werkgever strekt je verantwoordelijk verder dan de uitbetaling van het salaris aan het einde van de maand

Kevin van der Sande, directeur DB Telecom