Nieuws Leiderschap

Zo komt suikeroom Kakhi Jordania aan de miljoenen voor FC Den Bosch

Dankzij het geld van de 24-jarige Kakhi Jordania bloeit de kwakkelende voetbalclub FC Den Bosch in razend tempo op. Maar als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat dan ook? Het Brabants Dagblad doet een duik in de boekhouding van de piepjonge suikeroom uit Georgië, die bij de KNVB nog altijd onder de loep ligt.

Jan Martens en Richard Clevers | Foto: Jiri Buller 21 januari 2019

Kakhi Jordania

We zitten midden in de winterstop als Kakhi Jordania ineens opduikt, aan de rand van een Spaans voetbalveld. Een elegante hoed op zijn hoofd, tegen de zon. FC Den Bosch heeft na zes magere jaren eindelijk weer eens geld voor een trainingskamp. Ook de aspirant-clubeigenaar zélf is even overgevlogen, vanuit Moskou.

Het bezoek verloopt zoals veel van Jordania’s bezoekjes lijken te verlopen. Zonder veel tamtam. Diezelfde avond wandelt hij nog even het spelershotel in. Een innemende glimlach op zijn gezicht, als hij ook de hand van de Brabants Dagblad-verslaggever schudt. ,,I’m very pleased to meet you”. Daarna is hij weg. Er wacht overleg, met de voorzitter en trainer van FC Den Bosch, over nieuwe versterkingen van de selectie.

Lees ook: Groeibriljant BALR. met 1.200 influencers naar 100 miljoen omzet

Voetbalkenners raken niet uitgepraat over het sprookje van FC Den Bosch. Het lelijke eendje van de eerste divisie, dat in een paar maanden opbloeide tot prachtige zwaan. ,,Neem van mij aan: ze worden kampioen”, zei Johan Derksen een paar weken terug, op de nationale televisie. Om vervolgens een gerucht op te dissen over wéér een speler die de Bossche selectie zou komen versterken.

De dieprode jaarcijfers over het vorig seizoen - meer dan 1 miljoen euro (!) verlies - lijken op slag vergeten. In stadion de Vliert, waar het jarenlang sappelen was om überhaupt overeind te blijven, rollen de euro’s als nooit tevoren. Zo weinig als de nieuwe geldschieter van de club zich in de media laat horen; zo duchtig laat hij zijn portemonnee spreken. Hij kreeg dan ook een toepasselijke bijnaam: Knakie Jordania.

Lees ook: Zo bouwt Gregory van der Wiel succesvol aan zijn persoonlijke merk

Ambitieus

Het stereotype van een suikeroom is hij niet. Pas 24 jaar is Kakhi Jordania, op foto’s altijd gekleed in kekke, strak gesneden pakken. De jonge zakenman, mag je uit zijn personalia opmaken, is een man van de wereld. Woonachtig in Moskou, gestudeerd in Engeland en voorzien van een Georgisch én een Zwitsers paspoort. ,,Rustig, realistisch en ambitieus, noemde FC Den Bosch-directeur Paul van der Kraan hem. Praten over de manier waarop hij de geplande overname van de club gaat financieren, wil Jordania echter niet. Voetbalbond KNVB moet dat voornemen nog altijd goedkeuren.

Dat gaat niet van een leien dakje. De beslissing op het bondsbureau in Zeist werd al een paar keer uitgesteld. Sinds deze zomer stelt de bond strengere eisen. FC Den Bosch is de eerste club die daarmee te maken krijgt. Door schade en schande wijs geworden, bepaalde de KNVB dat iedereen die een bvo (een betaald voetbal organisatie) wil overnemen vóóraf gecheckt moet worden. Bij ADO Den Haag en Roda JC bijvoorbeeld, verliepen overnames niet zoals gewenst.

Lees ook: Rob Toussaint (Heracles Almelo) over de business achter de voetbalclub

Voortaan moet alles op tafel: de identiteit van de beoogd eigenaar, zijn belangen én de herkomst van zijn geld. Zo wil de bond voorkomen dat er bijvoorbeeld wordt witgewassen. Wat ook niet mag: de ware geldschieter uit de wind houden door een stroman naar voren te schuiven als zogenaamde eigenaar.

Vader

In Arnhem werd voetbalclub Vitesse in 2010 overgenomen door Merab Jordania, de vader van Kakhi. Dat werd nogal een soap. Jordania senior zou de Arnhemmers binnen drie jaar laten meestrijden om het landskampioenschap. In werkelijkheid stond hij na ruim drie jaar weer buiten, door Vitesse beschuldigd van wanbeleid. In de media verschenen berichten dat Jordania altijd een stroman was geweest voor de man(nen) met het serieuze geld, uit Rusland.

Opvallend: Paul van der Kraan had als toenmalig Vitesse-directeur al met Jordania senior te maken. Nu doet hij, in Den Bosch, dus óók zaken met junior.

Op een koude dinsdagochtend spreken we de FC Den Bosch-directeur over de geplande overname van zijn club. Kakhi Jordania is géén stroman van iemand anders, verzekert Van der Kraan. ,,Alles is volkomen transparant.”

Geen zorgen

De directeur (die over een paar maanden naar FC Twente verkast) ziet er content uit, in de Vliert. Hij geniet van al het moois dat FC Den Bosch de laatste tijd meemaakt, vertelt hij. Over het onderzoek van de KNVB heeft hij geen zorgen. Alle cijfers zijn aangeleverd. ,,En alle vragen die de bond had, hebben we kunnen beantwoorden.”

Niettemin heeft de KNVB in december het accountantsbureau Grant Thornton aan het werk gezet. Eind februari - uiterlijk - moet er een rapport liggen. Onderzocht wordt vooral de herkomst van het geld, heeft Van der Kraan begrepen. Kakhi Jordania moet aantonen dat hij zijn centjes netjes verdiend heeft.

Hoeveel de Georgiër voor de club op tafel legt, wil Van der Kraan overigens niet zeggen. Er zingt een bedrag rond van 2,5 miljoen euro, dat in termijnen betaald wordt.

Lees ook: Deze ondernemers richten unieke voetbalclub op volgens Netflixmodel

Omroep NOS meldde dat Kakhi Jordania directeur is van ‘een van de grootste transportbedrijven in de oliesector in Rusland’. De omzet zou 1,8 miljard euro bedragen. Knap werk, voor een 24-jarige zakenman die pas net komt kijken, maar over zijn bedrijven is op internet verder weinig info te vinden. Jordania is eigenaar van het in Moskou gevestigde Oil Energy Group, ontdekken de journalisten van het Brabants Dagblad. En (voor 25 procent) van SDO Logistics. Beide bedrijven opereren inderdaad in de olie- en gaswereld. De financiering van FC Den Bosch haalt Jordania vooral uit Oil Energy Group (OEG), zegt Paul van der Kraan.

De Brabants Dagblad-correspondent in Moskou, Joost Bosman, wordt ingeschakeld in om meer aan de weet te komen over de bedrijven van Jordania. In de grote Russische zakenkranten, meldt Bosman al snel, is er niets over te vinden. Hij gaat langs bij het adres waarop SDO Logistics zich geregistreerd heeft, maar treft een verzameling van bedrijfjes, waar niemand SDO kent.

Miljardenomzet

Via Russische zakenwebsites weet onze correspondent wel financiële cijfers over SDO en OEG boven water te krijgen. Onder meer het gerenommeerde persbureau Interfax heeft getallen beschikbaar, tot en met 2017 welteverstaan. Van een miljardenomzet is daarin bepaald geen sprake. Althans, niet in euro’s. We leggen de cijfers voor aan Bob van den Brand, universitair hoofddocent accountancy aan Tilburg University. SDO boekte in 2017 amper 2000 euro nettowinst, ziet hij. Daarbij moet worden aangetekend dat het bedrijf toen net was opgericht. OEG was al wél een serieuze onderneming, zegt de deskundige. In 2017 boekte dat bedrijf van Jordania een winst van bijna 1,4 miljoen euro, bij een omzet van ruim 100 miljoen euro. ,,Jij en ik hebben het niet liggen.” Van den Brand heeft wel een paar kanttekeningen: In 2015 en 2016 was de winst bij lange na niet zo hoog. ,,Zo hard als het bedrijf in 2017 gegroeid is, is zelfs Apple nog nooit gegroeid. Wat ook opvalt: de operationele kasstroom is negatief. Dat wil zeggen dat er meer uitging dan er binnen kwam. En er zijn weinig vaste activa, denk aan kantoren, panden.”

Is Oil Energy Group winstgevend genoeg om de overname van FC Den Bosch te verantwoorden? Misschien. Als je aanneemt dat Kakhi Jordania zijn eerste miljoenenwinst in een noodlijdende Nederlandse voetbalclub steekt. En als hij bijvoorbeeld ook in 2018 een forse winst maakte. Maar op basis van deze cijfers houdt het niet over, concludeert Van den Brand. Hij nuanceert wel dat cijfers niet altijd het hele verhaal vertellen, zeker niet als er in Rusland anders met de boekhouding wordt omgesprongen dan in Nederland.

Privévermogen

Misschien heeft de 24-jarige ondernemer nog andere inkomstenbronnen. Of misschien heeft hij nog het nodige op de bank staan. Wie zal het zeggen? ,,Over het privévermogen van Kakhi Jordania doe ik geen uitspraken,” reageert FC Den Bosch-directeur Van der Kraan. Over diens zakelijke activiteiten evenmin. Maar eigenlijk doet het er ook niet toe. De aspirant-eigenaar moet bij de KNVB aantonen hoe hij aan het geld voor de overname komt en wijst daarvoor kennelijk naar zijn Oil Energy Group.

Van der Kraan heeft er vertrouwen in dat die cijfers goed genoeg zijn. ,,Ik heb ook prognoses voor 2018 gezien,” zegt hij veelbetekenend.

Of de KNVB dat allemaal voldoende vindt, zal weldra blijken. Op vragen van deze krant gaat de voetbalbond inhoudelijk nauwelijks in. En Jordania zelf? Die gaat, ondanks het lopende onderzoek, gewoon verder met zijn investeringen in FC Den Bosch. Uit alle uithoeken van de wereld strijken nieuwe spelers in De Vliert neer. Een van de jongste aanwinsten is een middenvelder: Levan Jordania. Inderdaad, de jongere broer van Kakhi zelf. Hoeveel alle transfers gekost hebben, blijft onduidelijk. Het kan bij elkaar wel een miljoen euro zijn. Maar volgens Paul van der Kraan loopt FC Den Bosch géén risico als de overname straks wordt geblokkeerd. 'Het geld komt via achtergestelde leningen'. Die hoeft de club pas terug te betalen aan Jordania als zij daartoe in staat is. ,,Het is dus Kakhi Jordania die hier op een enorme manier zijn nek uitsteekt.”

Bakken met geld

Van der Kraan gelooft niet dat er straks ieder jaar ‘bakken met geld’ naar Den Bosch komen. ,,Hij (Jordania, red.) wil er een stabiele club van wil maken, die voor een groot deel zijn eigen broek op kan houden. We willen die stap naar de eredivisie maken. De investeringen die nu gedaan worden, beschouwt hij als aanloopverliezen. Het zijn ook geen vele miljoenen die hij in de club pompt, zoals her en der geroepen wordt. Het is veel minder dan dat.”

Zelf verklaarde Jordania dat zijn interesse in FC Den Bosch ook te maken heeft met zijn enorme voorliefde voor het Nederlandse voetbal. In de Telegraaf lepelde hij uit het blote hoofd alle topwedstrijden van Vitesse op, inclusief doelpuntenmakers en een beschrijving van de goals.

Anderen opperen dat de Bossche club in de toekomst kan dienen als een soort ‘handelshuis’. Spelers die het goed doen kunnen door Jordania met winst weer worden getransfereerd.

Van der Kraan vindt echter dat Kakhi Jordania bovenal laat zien dat je met een ‘relatief bescheiden’ investering in de eerste divisie een groot verschil kan maken. ,,Vaak zie je dat aandeelhouders geld in een voetbalclub steken om de club overeind te houden.”

Kakhi Jordania doet net iets meer. En moet je nu eens zien. Zondag stonden volwassen mannen te huilen bij De Vliert. FC Den Bosch kroonde zich tot periodekampioen in de Keuken Kampioen Divisie en werd bij terugkomst met vuurwerk onthaald. Opnieuw werd Jordania massaal geprezen. ,,Kakhi is een Bosschenaar”, klinkt het dit seizoen met regelmaat. De Georgiër was er zelf niet bij om het feestje op te luisteren. Maar misschien komt er nog een nieuwe kans. Aan het eind van het seizoen.