Personeel

Eén op acht liegt op cv: dit zijn de meest voorkomende leugens

 
Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock
Afbeelding ter illustratie. Bron: Shutterstock
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Natuurlijk wil je een sollicitant op zijn of haar blauwe, groene of bruine ogen vertrouwen. Toch maakt zo'n 15 procent van de mannen en 9 procent van de vrouwen daar misbruik van, zo blijkt uit onderzoek. Dit zijn de meest voorkomende leugens op cv's.

Lees verder onder de advertentie

De meeste leugens en verdraaiingen komen voor bij mannen en in de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar. Dat zal niet veel mensen stijl doen achterover slaan, maar het percentage misschien wel. Bij de jonge sollicitanten geeft 1 op de 5 aan het curriculum vitae weleens te hebben opgepoetst met een onwaarheid. De minste leugens komen van de 65-plus-doelgroep. In totaal geeft 1 op de 8 deelnemers aan het onderzoek aan wel eens te liegen of de waarheid te verdraaien op hun cv.

Meest voorkomende leugens op cv's

1: Werkervaring (36 procent)
2: Privé interesses (33 procent)
3: Vaardigheden (33 procent)
4: Lengte van vorige banen (21 procent)
5: Zakelijke interesses (18 procent)
6: Opleidingen (16 procent)
7: Lengte van studie (13 procent)
8: Vorige werkgevers (12 procent)
9: Persoonlijke gegevens (5 procent)
10: Een andere naam (4 procent)

Hoeveelheid leugens tijdens sollicitaties onderschat

Ondernemers en werkgevers staan te naïef in de sollicitatieprocedures volgens Harm Voogt, managing director van onderzoekende partij Validata. ,,We weten dat er altijd al wordt gefraudeerd op het cv en tijdens de sollicitatieprocedure. Bedrijven zijn vaak goed van vertrouwen en verwachten niet dat sollicitanten tegen hen liegen. Door onvoldoende onderzoek te doen naar (nieuwe) werknemers komen er mensen in posities die daar niet altijd voor opgeleid zijn, of niet vertrouwd kunnen worden met gevoelige informatie”.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Talent inlijven? Zo ziet solliciteren van de toekomst eruit: ‘Swipework is Tinder voor banen’

Zijn advies luidt dan ook om het huiswerk goed te doen, ook bij een vertrouwd overkomende sollicitant. ,,Deze cijfers onderstrepen de noodzaak voor werkgevers om niet alleen te vertrouwen op cv’s, maar ook aanvullende screeningmethodes in te zetten, zoals achtergrondcontroles en referentiechecks.”

Het onderzoek, dat uitgevoerd is onder 1500 Nederlanders, toont aan dat het meest wordt gelogen over de werkervaring. Het onderzoek werd uitgevoerd door Validata, onderdeel van DISA Global Solutions.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Vierdaagse werkweek voor zelfde geld: sollicitaties stromen binnen bij AFAS