Nieuws Personeel

Schakel tussen student en maatschappelijke ondernemers

Van de beginnende ondernemers overleeft 79 procent de eerste twee jaar, na vijf jaar blijft 60 procent over. Wie zijn deze doorzetters?

SELINA VINK | Foto: Angeliek de Jonge 30 april 2016

Robbert Maas Daktuin

De studiebanken waren aan Robbert Maas niet besteed. ,,Tentamens maken, voelde nutteloos. Ik wilde liever echt iets bijdragen aan de maatschappij." Dus zette Robbert SOON op, een onderneming die studenten koppelt aan organisaties die maatschappelijk ondernemen. Ondernemers en studenten stellen samen businesscases op om een beter verdienmodel te creëren. Het mes snijdt aan twee kanten. Aan de ene kant worden organisaties minder afhankelijk van subsidies en bedrijven maatschappelijk relevanter; aan de andere kant leren studenten hun vaardigheden en kennis toe te passen.

De DaktuinEen van de bekendste projecten van SOON is De Daktuin, een caféterras op de Uithof dat volledig is gemaakt van restmateriaal. In mei en juni kunnen bezoekers van De Daktuin onder meer borrelen en feesten en workshops volgen. Het begin was niet makkelijk. ,,In 2013 kreeg mijn businesspartner een burn-out. Dat was even crisis, maar toch wist ik meteen dat ik wilde doorgaan."

MotivatieRobbert hoopt De Daktuin ook in andere steden op te zetten. ,,Iedereen die De Daktuin oploopt, of het nu een zakenman is uit China of een oma van 85 jaar oud, krijgt een glimlach op het gezicht. Dat geeft mij een enorme motivatie om het concept uit te rollen."

Ben jij een doorzetter en wil je in deze rubriek? Mail naar: regioutrecht@deondernemer.nl.