Nieuws Personeel

Mantelpak neergesabeld om seksisme

De man komt er makkelijk vanaf, terwijl een vrouw evenveel tijd kwijt is om zich in representatief kantoortenue te hijsen als om zich op te doffen voor het uitgaansleven. Dat staat haaks op het principe van sekseblindheid op het werk, schrijft VN-columniste Beatrijs Ritsema. In de prullenbak dus dat mantelpakje en de hoge hakken.

De Ondernemer 26 mei 2016

Hakken mantelpak weg ritsema seksisme

De columniste refereert in haar stuk aan de Engelse uitzendkracht Nicola Thorp die naar huis werd gestuurd omdat ze met platte schoenen, in plaats van de vereiste 10 centimeter hoge hakken haar kantoor binnenwandelde. Ze werkte nota bene als receptioniste, waardoor haar schoenen achter de balie niet eens zichtbaar waren, aldus Ritsema. Dat maakt de kwestie 'extra absurd'. Thorp zette een petitie tegen de hoge-hakkendwang van bedrijven op internet die door honderdduizend mensen werd ondertekend.

Strakke rokNederland is niet van de beperkingen op het gebied van kleding en uniformen, dus zo'n schoenenincident zou zich hier niet snel voordoen. Toch geldt in het bedrijfsleven (kijk naar de advocatuur, financiële sector, consultancy) onmiskenbaar een code. De man komt er makkelijk vanaf met een pak, das en gepoetste schoenen. Maar voor de vrouw ligt het ingewikkelder: haar outfit dient zakelijk en een beetje streng te zijn, maar moet waar mogelijk ook haar vrouwelijkheid accentueren. Kortgezegd geen broekpak maar mantelpak, strakke rok, panty's, make-up en flinke hakken. "Een vrouw is evenveel tijd kwijt om zich in representatief kantoortenue te hijsen als om zich op te doffen voor het uitgaansleven."

Dubbele boodschapDe vrouwelijke kantooroutfit zendt dan ook een dubbele boodschap uit, vindt Ritsema. "Het formele basisuniform dient geretoucheerd te worden door sexy signalen. Het mantelpakje strak om het lijf gegoten, de rok zo kort dat comfortabel zitten er niet aan te pas komt, make-up tiptop in orde. En ter completering van het uniform hoge hakken, want wie zich eenmaal zo heeft uitgedost heeft geen andere keus van schoeisel meer. Instappers, sneakers of ballerina’s bederven de boel reddeloos."

Geen noodzaakHet kost volgens haar veel meer inspanning om het signaal 'ik ben een vrouw' uit te zenden dan het signaal 'ik ben een man'. "Eigenlijk zou daar helemaal geen noodzaak toe moeten zijn, want in het werkende bestaan geldt de afspraak dat mannen en vrouwen gelijk behandeld en gelijk betaald worden, dat collega's sekseneutraal met elkaar omgaan, althans elkaar niet op seksistische wijze bejegenen, kortom dat het aspect sekse er niet toe doet (...) Toch volgen vrouwen de esthetische imperatief en nemen de moeite voor nagellak en wankelhakken."

Lees ook:Man of vrouw: hoeveel maakt het uit op de werkvloer?