Nieuws Personeel

Martijn Blok (Trainee Company) brengt jong talent bij bedrijven via traineeprogramma

Hoe bind je jong talent aan je bedrijf? Hr-afdelingen zijn inmiddels niet meer ingericht om ze te boeien en te binden. Ondernemer Martijn Blok kwam met de oplossing: The Trainee Company. Met financiële steun van investeerder Quadrum Capital bundelde hij drie bedrijven die dagelijks ‘jagen’ op vers afgestudeerde hbo- en wo-studenten.

Eduard Voorn 16 juni 2023

Martijn Blok van The Trainee Company

Martijn Blok, ceo The Trainee Company, helpt bedrijven aan goed opgeleide trainees. Foto: The Trainee Company

In deze krappe arbeidsmarkt hebben bedrijven ook jonge medewerkers nodig. Maar hoe fix je dat als de hr-afdeling alle zeilen bij moet zetten voor het reguliere werk? Zij hebben onvoldoende of geen menskracht om op de campus van een hbo- of wo-instelling aanwezig te zijn, of contacten te hebben met studenten- of alumniverenigingen.

Martijn Blok (37) zag in zijn vorige baan dit probleem en startte bijna 7 jaar geleden GoodtobeBetter. Zijn doel is om jong talent bij de juiste opdrachtgevers een traineeship te laten doorlopen. Deze week kondigde hij aan om met steun van investeerder Quadrum Capital zijn bedrijf te bundelen met Fincade en Stradis. Het nieuwe bedrijf, The Trainee Company, wil zich ontwikkelen tot dé grootste speler in dit betrekkelijk nieuwe hr-opleidingsveld.

Lees ook: Software van Deepler maakt pijnpunten én ideeën van medewerkers zichtbaar: 'Tot 18 procent meer betrokkenheid'

,,Organisaties zijn niet altijd ingericht om jonge medewerkers aan te trekken en hen te begeleiden bij een traineeship van twee jaar”, vertelt Blok over de werkzaamheden van The Trainee Company, waar hij mede-eigenaar en ceo is. ,,We nemen die jonge talenten aan en geven ze opleidingen met bijbehorende certificaten in hun vakgebied, maar ook op vlak van persoonlijke ontwikkeling zijn er trainingen. We richten ons op de 350 grootste bedrijven, instellingen en overheden. Het mkb heeft op dit moment primair niet onze focus.”

"Door de goede contacten die wij hebben in die hbo- en wo-velden kunnen we die afdeling daarom juist volledig ontzorgen in finance, data en IT"

Martijn Blok van The Trainee Company over rol hr-afdeling

Op de vraag of de hr-afdeling onvoldoende kennis van jonge werkers heeft, geeft Blok aan dat de focus van hr gericht is op het primaire proces van hun organisatie. ,,Door de goede contacten die wij hebben in die hbo- en wo-velden kunnen we die afdeling daarom juist volledig ontzorgen in finance, data en IT. We doen de werving en selectie, dus niet met behulp van een softwareprogramma, gewoon echt om de mens te leren kennen. Het levert een profiel op en dat leggen we in samenspraak met de kandidaat voor aan een bedrijf waarmee wij samenwerken. Door onze goede begeleiding, we weten precies wat deze doelgroep nodig heeft, is de start van hun carrière uiteindelijk beter, menen wij. Uiteindelijk krijgt 85 procent van het jong talent aan baan aangeboden bij het bedrijf waar zijn hun traineeship hebben gevolgd. Het zorgt ervoor dat organisaties ook op de lange termijn profiteren van talent.”

Verdienmodel start als trainee bij bedrijf begint

Blok meldt dat bij The Trainee Company zo’n tweehonderd trainees in dienst zijn. ,,Als dat er vijftig meer zouden zijn, kunnen we die met gemak plaatsen bij onze opdrachtgevers. Het heeft alles te maken met het structureel tekort op de arbeidsmarkt. Het verdienmodel voor ons begint op moment dat een bedrijf, zorg- of overheidsinstelling of gemeenten met onze kandidaat gaat ‘werken’. Na twee jaar treedt de jonge werknemers in dienst bij dat bedrijf.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws