Nieuws Personeel

Medewerkers samen laten gamen beter voor teambuilding dan uitje

Je volgende bedrijfsuitje kun je beter afzeggen en op die dag met je medewerkers gaan gamen. Een paar uur Xbox'en of Playstation'en is beter voor de teamspirit én productiviteit dan een speurtocht doen met het hele bedrijf. Dat is de conclusie van Amerikaanse onderzoekers waarover het AD schrijft.

Priscilla van Agteren 8 februari 2019

Gamen effecteiver dan teambuildingactiviteit

Voor de studie testten onderzoekers van de Amerikaanse Brigham Young University de invloed van verschillende activiteiten op hun samenwerking. De 352 deelnemers werden opgesplitst in 80 teams. Om het proces zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, kenden de teamleden elkaar van tevoren niet.

De teams deden eerst allemaal mee aan een ronde van het geocachingspel Findamine, een soort digitale vossenjacht waarbij spelers met hints echte herkenningspunten in de omgeving moeten vinden. Om te zorgen dat ze echt hun best deden, waren er geldprijzen aan de wedstrijd verbonden.

Lees ook: Bedrijven floreren door diversiteit in het team

Hierna moesten de teams meedoen aan één van de drie verschillende activiteiten: een zelfstudieopdracht, een groepsdiscussie over de geleverde prestaties of een potje van de games Rock Band of Halo 4: bekende spellen waarin teamwork noodzakelijk is. Vervolgens werd gekeken hoe alle teams het ervan af brachten bij nog een ronde Findamine. Wat bleek? Bij de teams die hadden gegamed, waren de prestaties het meest verbeterd. Slechts drie kwartier gamen verhoogde de productiviteit met 20 procent. ,,Dat het verschil zo groot verschil was - zeker gezien de tijd die ze gespeeld hadden - kwam wel als een schok’’, vertelt onderzoeker Greg Anderson op de website van de universiteit.

Beginners

Of mensen al fanatieke gamers zijn, is volgens de onderzoekers niet van invloed op de positieve effecten van het gamen: om het spel onder de knie te krijgen zorgden beginners er alleen maar sneller voor dat ze een band opbouwden met hun nieuwe teamleden.

Bij het onderzoek moet echter een kanttekening geplaatst worden. De resultaten kunnen mogelijk beïnvloed zijn door het feit dat teamleden elkaar nog niet kenden. Als dat wel het geval is, zou het wedstrijdelement vooroordelen en negatieve verstandhoudingen door eerdere ervaringen juist ook kunnen versterken, stelt de universiteit.

Maar toch: volgens de onderzoekers is het nog steeds de moeite waard om te proberen. ,,Als team gamen is wellicht een levensvatbaar - en misschien zelfs optimaal - alternatief voor teambuilding.” Anderson: ,,Bedrijven geven duizenden dollars uit aan teambuildingactiviteiten, maar ik zou zeggen: koop een Xbox.’’

Bedrijven geven duizenden dollars uit aan teambuilding-activiteiten, maar ik zou zeggen: koop een Xbox.

Onderzoeker Greg Anderson