Nieuws Personeel

Werkgever moet 50-plus vaker uitnodigen voor sollicitatie

De kans dat een werkloze 50-plusser wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek zal iets stijgen. Uitzendbureaus gaan bij een zoekopdracht ook altijd een 50-plus kandidaat aanbieden aan de werkgever. Tenminste, dat is de bedoeling. Het afgelopen jaar heeft slechts 36 procent van de werkgevers een 50- plusser aangenomen, dat schrijft BC.nl.

BC.nl 11 mei 2016

50 plus sollicitatie

De brancheorganisaties voor de uitzendsector ABU en NBBU hebben zich aangesloten bij de campagne ‘Open voor 50-plus’. De organisaties worden mede afzender van deze campagne, die sinds medio 2014 wordt gevoerd door UWV en MKB-Nederland. PositieAandacht voor de positie van 50-plussers op de arbeidsmarkt blijft hard nodig. Ondanks het aantrekken van de arbeidsmarkt komen oudere werkzoekenden nog altijd moeilijk aan het werk. Jurriën Koops, directeur van ABU, spreekt van een ongewenste situatie, waarin snel verandering moet komen. “Wij vinden dat 50-plussers de kans moeten krijgen om hun kwaliteiten en capaciteiten in te zetten in de huidige arbeidsmarkt. De uitzendbranche is heel goed in staat deze mensen weer aan het werk te helpen. Van de oudere werkzoekenden die vanuit de WW weer een baan vinden, gaat circa 30 procent aan de slag door bemiddeling van een uitzendbureau of intermediair. Samen met onze leden dragen wij dan ook graag ons steentje bij aan deze campagne.” Toegevoegde waardeMarco Bastian, directeur NBBU, sluit zich hierbij aan. “De positie van oudere werkzoekenden op de arbeidsmarkt verbetert nauwelijks en het is daarom belangrijk dat werkgevers dit potentieel benutten. Uitzendbureaus zijn als geen ander in staat om opdrachtgevers te overtuigen van de toegevoegde waarde van 50-plussers. We moeten deze ervaren en meestal zeer gemotiveerde mensen niet afschrijven, maar juist in deze groep blijven investeren.”

KansenUit informatie van het UWV blijkt dat werkzoekenden vanaf hun 45-ste al minder kans maken op een baan. Vanaf vijftig jaar neemt die kans snel verder af, tegen je 65-ste is de kans op werk nog maar een paar procent. De UWV-barometer gaat nog uit van de oude situatie van pensionering met 65 jaar.