Nieuws Personeel

Millennial dwingt werkgever nóg flexibeler te worden

Millennials vinden het belangrijker om hun werk en bijbehorende taken goed af te ronden en beoordeeld te worden op hun resultaat, in plaats van beoordeeld te worden op hun aanwezigheid van negen tot vijf. Tegelijkertijd zien zij de meerwaarde van samenwerken met collega’s; om van elkaar te leren én gezamenlijk werken bevordert het werkplezier. Millennials willen echter bij voorkeur zelf bepalen wat de verdeling is tussen thuis en op kantoor werken. Dat blijkt volgens Monsterboard uit het World of Work onderzoek van onder 4114 werknemers in Europa.

Van onze redactie 4 augustus 2016

Thuiswerken onderzoek monsterboard millennials

Het liefst hebben deze jongeren de mogelijkheid om hun uren flexibel in te delen en de vrijheid om thuis te werken als daar behoefte aan is. Ook zijn millennials op zoek naar een betere balans tussen werk en vrije tijd.

Motivatie en loyaliteit

Gian Zandonà, managing director van Monsterboard: "Het nieuwe werken is met recht nog nieuw op veel gebieden. Sommige werkgevers zijn huiverig als het gaat om flexibel werken. Dat is jammer want de motivatie en loyaliteit van jonge medewerkers kan ontzettend toenemen als je aan hun wensen tegemoet komt. Flexibiliteit helemaal verbieden kan er juist voor zorgen dan medewerkers op zoek gaan naar een baan bij een bedrijf dat flexibel werken wél stimuleert. Als werkgevers open staan voor flexibele werkuren, kunnen ze dit gebruiken als pullfactor. Ze doen er bijvoorbeeld goed aan het prominent te benoemen in een vacaturetekst.”

Werkplek dichtbij huis

Millennials hechten, naast een goed salaris en secondaire arbeidsvoorwaarden, ook waarde aan een werkplek die dicht bij de woonplaats is zodat de reistijd beperkt blijft. Millennials willen zicht hebben op de mogelijkheid om in de toekomst minder te werken, bijvoorbeeld als er kinderen in beeld komen. Ook reisjes en uitjes met collega's worden zeer gewaardeerd.

Thuisfront

Zandonà: "Het is echt niet zo dat jonge medewerkers nooit meer op kantoor willen komen. Ze willen alleen de mogelijkheid hebben om naast hun werk ook het thuisfront en hun sociale omgeving voldoende aandacht te geven. En dan komt het hen soms beter uit om 's avonds te werken, of in het weekend. Je moet natuurlijk wel goede afspraken maken, de juiste tools bieden en zorgen dat er ook momenten zijn dat iedereen elkaar ziet. Flexibiliteit biedt dan voor zowel werknemer als werkgever veel voordelen. De werknemer is gemotiveerd, tevreden en loyaal en de werkgever ziet dit terug in de resultaten van de organisatie."