Nieuws Personeel

'Neemt u ons straks weer aan?'

Leo Klaassen 25 januari 2016

Exitontslag1065

Bij de Beuningse wethouder Geert Hendriks viel het kwartje drie weken geleden al. Op 30 december deelde thuiszorgaanbieder Vérian per brief mee niet mee te doen aan een nieuwe aanbesteding voor de thuiszorg in de gemeente. In Beuningen zou 'een te groot financieel risico op Vérian' komen te rusten. Beuningen betaalt te weinig en biedt geen garantie dat er genoeg cliënten zijn voor de 67 thuiszorgmedewerkers van team Beuningen. Conclusie: collectief ontslag volgt binnenkort. 284 cliënten kunnen dus op zoek naar een nieuwe aanbieder. Dat is bijna driekwart van de Beuningenaren met thuishulp, bericht De Gelderlander.

Deze vrijdag is het zover. De Beuningse medewerksters (zonder uitzondering vrouw) luisteren in zaal De Vrijboom naar de woorden van hun directeur Rien Zwart. Hun twaalf collega's uit Mook en Middelaar zijn er ook, want ook daar trekt Vérian de stekker eruit, valt Zwart maar meteen met de deur in huis.

Hij hoeft er ook niet omheen te draaien. Het nieuws zoemde al rond en de vrouwen worden nóóit naar een vergadering geroepen. Dan is er dus stront aan de knikker.

Kalm doet Zwart zijn verhaal. De dames in de zaal reageren gelaten, lijken te snappen dat Vérian geen andere keuze heeft dan ze te laten gaan. Extra geld van de staatssecretaris voor de thuiszorg komt er pas in 2017, zegt hij. Dat is te laat. "Neemt u ons dan in 2017 weer aan?", klinkt het vanuit de zaal. Dat wil hij wel, zegt Zwart, maar dan moet Vérian tegen die tijd wel weer in Beuningen aan de slag mogen.

Zwart belooft hulp. "We nemen contact op met de zorgaanbieders die hier blijven werken, en die het wel kunnen betalen. Het ontslag geldt per 1 juni, maar we zeggen het nu al. Dan hebben jullie duidelijkheid en kun je op zoek."

De Beuningse wethouder Hendriks is niet bij de bijeenkomst in De Vrijboom. Maar hij 'voelt de pijn' van de thuishulpen, zegt hij. Hij vindt dat Beuningen zich aan alle afspraken houdt. Maar de gemeente zit in de schulden: "Er is gewoon geen geld voor extra's."