Nieuws Personeel

Office managers weten het zeker: zonder hen complete chaos op werkvloer

Secretaresses, office managers en personal assistants zijn bijzonder loyale werknemers. Driekwart van de supportprofessionals ziet zichzelf de komende vijf jaar in dezelfde functie. Andersom kan het werk ook niet zonder hen, menen ze.

Van onze redactie 17 november 2019

Office manager chaos kantoor

Beeld: Shutterstock

Bijna een kwart van de supportprofessionals blijft het liefst zitten waar hij of zij zit. Driekwart van deze werknemers ziet zichzelf de komende vijf jaar in dezelfde functie. Hele loyale werknemers dus, ziet opleidingsinstituut Schoevers dat onderzoek deed naar hun ambities.

Rapportcijfer

Dat ze graag bij dezelfde werkgever blijven, betekent overigens niet dat secretaresses geen ambitie hebben. Het gemiddelde rapportcijfer dat ondervraagden zichzelf hiervoor geven is een 7,9. Bijna de helft geeft zichzelf maar liefst een 9 voor hun ambitie, meldt het AD.

Lees ook: Meer motivatie op de werkvloer dankzij diversiteit

Communicatiemiddelen

Directeur van Schoevers Rob Rijbroek vindt het niet verrassend dat de werknemers langer dan gemiddeld bij dezelfde baas blijven. ,,Supportprofessionals vervelen zich niet snel. De wereld verandert continu en de manier waarop gecommuniceerd wordt binnen een bedrijf ook.” Dat maakt het vak voor secretaresses en office managers allesbehalve saai. ,,Elk bedrijf werkt weer met een ander systeem, supportprofessionals moeten dat snel onder de knie krijgen.”

Onmisbaar

Volgens Rijbroek krijgen supportprofessionals steeds vaker belangrijke communicatietaken toebedeeld. Door de komst van moderne communicatiesystemen, stuurt het management eerder even snel een appje en laten ze de rest aan de supportprofessional over. Het opstellen van belangrijke bedrijfsmails behoort zo ook plots tot het takenpakket.

''De wereld verandert continu en de manier waarop gecommuniceerd wordt binnen een bedrijf ook''

Rob Rijbroek, directeur Schoevers

Omscholen

Daarnaast ziet de directeur van Schoevers het vak ook uitdagender want complexer worden. Een supportprofessional met hbo-niveau krijgt steeds meer taken en moet op de hoogte zijn van wat er op alle afdelingen gebeurt. ,,Een secretaresse zit enorm dicht op het management en moet overal van op de hoogte zijn.” Omdat zij zo betrokken zijn, voelen veel supportprofessionals een grote verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van het bedrijf waar zij werken. ,,Zij laten hun organisatie daarom niet snel in de kou staan.’’

Bovendien weten ze wat ze waard zijn voor het bedrijf: 35 procent van de ondervraagden zegt dat er flinke paniek zou ontstaan wanneer hij of zij ontslag zou nemen. Office managers zijn daar nog sterker van overtuigd. Zouden zij besluiten te vertrekken, dan denkt 55 procent van hen dat er complete chaos zou ontstaan op hun werkplek.