Nieuws Personeel

Onrust onder ZZP'ers over nieuwe wet

Nog een kleine twee maanden, dan wordt een nieuwe wet van kracht die de positie van zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) moet versterken. Maar die wet zorgt ook voor onrust; meer dan 27.000 mensen hebben inmiddels een online petitie tegen de wet getekend, schrijft BN de Stem.

NICOLE ROELANDS 4 maart 2016

ZZP Modelovereenkomst

Zelfstandigen zijn niet blij met de nieuwe regels. Zij zien het als onnodige papieren rompslomp dat ze straks met iedere opdrachtgever een overeenkomst op moeten stellen. De nieuwe wet regelt dat de arbeidsrelatie tussen zzp'ers en ieder van hun opdrachtgevers vanaf 1 mei vooraf tot in detail wordt vastgelegd in zo'n overeenkomst. De Belastingdienst moet die goedkeuren voordat een zzp'er begint. Zelfstandigen vrezen dat het papierwerk opdrachtgevers afschrikt.

Stel dat een zzp'er vijf dagen per week bij een opdrachtgever aan de slag gaat: huurt het bedrijf dan een zzp'er in of is er sprake van een verkapt dienstverband? Het lijkt niet veel uit te maken, maar voor de fiscus is dat een wereld van verschil. Want bij een dienstverband draait de werkgever op voor de loonheffing. Maar als er sprake is van een schijndienstverband, draait momenteel de zzp'er op voor die kosten. Door hun arbeidsrelatie vooraf vast te leggen, wordt dit straks voorkomen.

Ook in de zorg zijn ze niet blij met de nieuwe wet. Volgens Noor Treffers, eigenaar van een Oosterhouts bedrijf dat zzp'ers koppelt aan zorginstanties (PuurZorg), gaat de nieuwe wet voor problemen zorgen voor zelfstandigen in de zorg. Er is namelijk eerder dit jaar een wet aangenomen die zegt dat de opdrachtgever (de zorginstelling) verantwoordelijk is voor de kwaliteit van de zorg. Maar de nieuwe wet voor zelfstandigen zegt dat een zzp'er zélf verantwoordelijk is. Deze wetten botsen, waardoor niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor het werk van een zzp'er in de zorg. Daardoor kan de Belastingdienst op dit moment geen modelovereenkomsten voor deze situatie goedkeuren. "Straks staan zzp'ers en opdrachtgevers in de zorg met lege handen", legt Treffers uit.

Nadat Treffers de problematiek publiekelijk had aangekaart, stelde de VVD Kamervragen. Treffers: "Het probleem is bekend in Den Haag, maar er is nog geen antwoord. Nu kunnen we zzp'ers en opdrachtgevers enkel informeren." Ze hoopt op meer duidelijkheid voor 1 mei. Anders kunnen er geen zzp'ers werken voor zorginstanties.