Nieuws Personeel

Oudijzerboer ging zingend over straat

Marianka Peters | Foto: Peter de Mooij 18 januari 2016

Oudijzerboergouda1065

Met zijn vertrouwde blauwe bakfiets was oudijzerboer Willem van Roijen een markant figuur in het Goudse straatbeeld. Dan weer mopperend op alles en iedereen, dan weer zingend. Dat bericht het AD maandag.

Vorige week woensdag overleed hij op 92-jarige leeftijd in zijn vertrouwde huisje aan de Boelekade. Op de facebookpagina Gouda Vroeger&Nu hebben velen op het nieuws van zijn dood gereageerd.

Zijn leven lang reed Willem door weer en wind om overal oud ijzer op te halen. Of het nu ging om oude wasmachines, zinken dakgoten of oude gaskachels, hij deed alles om zijn boterham te verdienen, waarvan hij een deel direct verbraste in zijn stamcafé.

Een harde werker die van zijn biertje hield en zijn hart op de goede plaats had. Zo zal zijn vriend Hans de Korte hem altijd herinneren. "Ik ken Willem al mijn hele leven. Hij werd geboren in de 'glazen kast' (nu parkeerterrein Schouwburg, red.) in een arm arbeidersgezin.''

De laatste drie jaar heeft De Korte hem geholpen met het ophalen van oud ijzer. ,,Ik was met pensioen en had wat tijd over, dus één dag in de week hielp ik hem. Met mijn aanhanger bracht ik de lading dan naar Kruijswijk.''

Gezondheid

Door zijn afnemende gezondheid ging Willem het laatste jaar niet meer zelf op pad met zijn bakfiets. Hans nam zijn zaakjes waar. ,,Hij had helemaal niets. Zijn hele AOW ging naar de belasting vanwege een oude schuld. Nadat zijn vrouw acht jaar geleden overleed, is hij nooit meer de ouwe geworden.''

Twee weken voor kerst belandde Willem in het ziekenhuis en kreeg hij te horen dat artsen niets meer voor hem konden doen. De kanker had volledig bezit genomen van zijn lichaam. ,,Hij mocht naar huis, dus hebben we zijn bed naar de huiskamer verplaatst. Daar is hij woensdagavond overleden."

Vele anekdotes kent Hans. Hoe Willem kon schreeuwen over straat als hij iets te veel op had en hoe hij meermalen op straat werd beroofd van zijn zuur verdiende geld. Ook was Willem een meesterverteller als het over de Tweede Wereldoorlog ging. In geuren en kleuren kon hij uren vertellen wat hij had meegemaakt en wie er allemaal 'fout' waren. ,,Willem had een goed hart en was niet gierig. Leende vaak geld uit, maar kreeg het niet altijd terug."

Woensdag wordt Willem in besloten kring begraven.