Nieuws Personeel

Hoe Zeeuwse ondernemers omgaan met personeelstekort

Vreemd is het niet, dat het aantal vaste contracten stijgt. Zeeland noteert de laagste werkloosheidcijfers van het land, met krapte op de arbeidsmarkt als gevolg waardoor de machtsverhoudingen verschuiven. Wie werk zoekt, heeft meer te zeggen. Met name in sectoren waar de nood om personeel het hoogst is. Zoals in de bouw en techniek.

TIMO VAN DE KASTEELE 23 september 2018

Personeel vast zzp

En dat merken ze bij bouwbedrijf Fraanje in 's-Heer Arendskerke. "Aan alle kanten wordt er aan personeel getrokken", zegt bedrijfsleider Danny van Bie. "We komen in heel de sector handen tekort." Bij Fraanje doen ze nog altijd onverminderd beroep op zzp'ers. Wel merkt Van Bie dat de tarieven de laatste maanden flink stijgen. "Zzp'ers vragen wat ze willen."

Vanwege het tekort aan vakkrachten leidt het bedrijf steeds vaker gemotiveerde mensen op tot bouwvakker. "Die bieden wij een intern opleidingstraject aan", zegt Van Bie. "Dat kost weliswaar tijd en energie. Aan de andere kant vergroot het op termijn je spankracht bij het aannemen van grote projecten. Je hebt die mensen gewoon nodig."

Lees ook: Waarom er ineens weer veel meer vaste contracten worden uitgedeeld

Kentering

Ook in het midden- en kleinbedrijf is de krapte op de arbeidsmarkt voelbaar. Pieter Sonke uit Hoek werkt met een aantal vakkrachten in de verbouw en renovatie. In rap tempo heeft hij de markt zien kenteren. Van weinig werk in crisistijd, naar volop werk en nauwelijks vaklieden. "Specialisten zijn zeldzaam. Die moet je echt wegkopen. Daarom ben ik blij dat ik een beroep kan doen op zzp'ers."

Zzp'ers in de bouw zijn gemeengoed. In de zorg is die ontwikkeling redelijk nieuw. Het totaal aantal zelfstandig verpleegkundigen ligt rond de 30.000 en groeit jaarlijks met 10 procent. Toch is bij zorgorganisatie SVRZ nog geen procent van het zorgpersoneel zzp'er. "Voor onze cliënten hechten wij veel waarde aan een vast gezicht", zegt communicatieadviseur Marije Jongepier van SVRZ.

Flexibele schil

Bij SVRZ nemen ze eerder vast personeel aan. "Toch kun je niet zonder een flexibele schil om de variaties in de personele bezetting op te vangen", zegt Jongepier. "Met name in vakantieperioden maken wij meer gebruik van inhuurkrachten. En bij ziekte." Jongepier merkt op dat SVRZ buiten de zorg, op beleidsniveau, wel meer gebruik maakt van zzp'ers. Maar dan op projectbasis.

Flexpool

Bij thuiszorgorganisatie Allévo is het niet anders, zegt communicatieadviseur Juliëtte Enneking. "Voor onze cliënten vinden we een herkenbaar gezicht belangrijk. Wel werken we met een eigen flexpool. Dat zijn flexibel inzetbare collega's." Bij de Zeelandia Groep in Zierikzee, producent van bakkerijgrondstoffen, gaan ze heel praktisch om met de inzet van flexibele krachten, zegt P&O-adviseur Rene Westerbeek.

"Wanneer we te maken hebben met tijdelijke werkzaamheden, projecten, fluctuaties in de markt of productie zetten we regelmatig mensen in op basis van tijdelijke contracten. Ook wanneer we een specifieke deskundigheid zoeken, maken we wel gebruik van tijdelijke contracten. Vooralsnog werkt het grootste deel van onze medewerkers op basis van een vast contract."

Tarieven

De tarieven van zzp'ers zijn het afgelopen jaar, als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt, gestegen. In de zakelijke dienstverlening met 7 procent. Dat meldt werkportaal Hoofdkraan.nl op basis van 19 duizend online offertes. De freelancers vragen gemiddeld 46 euro per uur voor hun diensten, vorig jaar was dat nog 43 euro. De freelancer profiteert van de krapte en kan hogere tarieven vragen voor zijn diensten.

Bescherming onderkant

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken overweegt om een minimum uurtarief in te voeren van zo'n 15 euro om freelancers aan de onderkant te beschermen tegen uitbuiting. Het is een van zijn plannen om de positie van flexwerkers (zzp'ers en mensen met tijdelijke contracten) te verstevigen. Volgens cijfers van zijn ministerie bestaat inmiddels ruim eenderde van de beroepsbevolking uit freelancers, uitzendkrachten en tijdelijke werknemers.

Aan alle kanten wordt er aan personeel getrokken. Zzp’ers vragen wat ze willen

Danny van Bie, Fraanje