Nieuws Personeel

Politie is tegen vrije sluitingstijd Zwolle

Volgens de politie neemt de overlast toe bij vrije sluitingstijd voor de horeca; dan zijn meer agenten nodig voor toezicht.

Jordy Boschman 11 maart 2016

KLOK pixabay

De politie is tegen een proef met onbeperkte openingstijden voor de Zwolse horeca. Eerder verzetten bewoners van de binnenstad zich al tegen het plan van VVD en D66, dat vooralsnog wel wordt gesteund door een meerderheid van de gemeenteraad.

Volgens de politie is er op dit moment tijdens uitgaansavonden 'een bepaald evenwicht in de binnenstad'. Door het vrijgeven van horecasluitingstijden zal er in de ochtenduren meer overlast zijn, vreest de politie.

Meer politieAls de Zwolse politiek toch vasthoudt aan haar plan, zullen extra politieagenten moeten worden ingezet in het nachtleven. Niet alleen omdat de kroegen dan langer open mogen blijven dan vijf uur 's ochtends, zoals nu de afspraak is, maar ook omdat horeca buiten de binnenstad eveneens tot diep in de nacht door mag gaan. De politie-inzet concentreert zich nu in het centrum.

Als de politie dan toch een positief punt van het voorstel moet noemen, dan is het dat kroegen vanaf vier uur 's nachts geen nieuwe gasten meer mogen toelaten. Nu mogen stappers tot vijf uur de cafés in en uit.

BezwarenOok het college van burgemeester en wethouders reageert zuinigjes op het plan van D66 en VVD. Zo vinden burgemeester Meijer en zijn wethouders het niet verstandig coffeeshops in deze proef mee te nemen. Ook botst het plan met de manier waarop de gemeente nu toezicht houdt op detailhandel met een horecafunctie.

Saillant detail is dat het initiatief juist negatief kan uitpakken voor cafetaria's die nu alcohol mogen schenken. Zij mogen nu tot vijf uur open zijn. Op basis van het voorstel mogen ze straks alleen na vier uur 's nachts nog geopend zijn als ze vanaf dat tijdstip geen alcohol meer schenken.