Nieuws Personeel
Hoe het Red Bull Racing van Max Verstappen werkt als innovatief bedrijf
Op een dik uur rijden van Londen ligt de stad Milton Keynes, een heuse - in de jaren ‘60 ontworpen Vinex-stad. Aan de rand staat de fabriek van het Red Bull Racing Team, de plek waar alle strategie en innovatie rondom het Formule 1-team plaatsvindt. Wie voet over de drempel zet, ziet gelijk waar het hier allemaal om draait, namelijk winnen. En wel in gezamenlijke harmonie.

Een metershoge vitrinekast vol met glimmende bekers toont de successen die het team in het verleden behaalde. Tel daar de huidige prestaties van Nederlands superheld Max Verstappen en Daniel Ricciardo bij op en je mag stellen dat het goed gaat met het team. Toch is de honger naar succes nog altijd niet gestild.
Lees ook: Voor 30 miljoen komt de Formule 1 met Max Verstappen naar Assen
Uiteenlopende strategieën
Christian Horner is het brein van het team. De eindverantwoordelijke, zowel tijdens de wedstrijden als op de thuisbasis in Milton Keynes. “Over de manieren waarop we succes willen behalen, zijn uiteenlopende strategieën. En daar heeft iedereen andere ideeën over. We proberen constant momentum te creëren, zodat we het maximale kunnen presteren. En dan nog, als het een paar keer goed gaat is dat geen garantie voor blijvend succes. De performance, de snelheid, alles kan altijd beter en daarom zijn we, ook als we winnen, gedreven om te kijken hoe we de auto nog beter kunnen maken.”
Bouten en carbon
Omdat vooruitgang door innovatie essentieel is binnen het Red Bull Racing Team, wordt 90 procent van alle onderdelen zelf gemaakt in de fabriek. Alles is constant onderhevig aan experimenten. Van bouten en moeren tot aan aluminium, titanium en carbon. Een monteur vertelt dat het cruciaal is om de regie volledig in eigen hand te houden. “Als je al een week van tevoren klaar bent, heb je niet genoeg geïnnoveerd. En als er niets nieuw is, dan heb je niet goed genoeg je best gedaan. We moeten de meest uitzonderlijke prestaties uit deze auto krijgen, anders winnen we niet.”
Lees ook: Van lokale groothandel tot landelijke supermarktgigant: het geheim van Jumbo
Energieke sfeer
In de werkomgeving van deze monteur heerst een cultuur waarin gepresteerd moet worden. De lat ligt hoog, maar hoe kant het ook anders in een competitie gedreven sector. Toch heerst er een heel collegiale, energieke sfeer in Milton Keynes. Er is onderling vertrouwen en dat is het fundament voor succesvolle samenwerking.
Waarschijnlijk is dat ook de reden dat Red Bull Racing zo enorm populair is als werkgever. Om onderdeel te zijn van de club moet je mee in de ‘way of life’. De racedagen zijn de momenten waar naartoe wordt geleefd. Er wordt veel van je gevraagd, je moet een teamplayer zijn, innovatief zijn, niet bang zijn om je kritisch op te stellen, je mening durven te verkondigen en bereid zijn om buiten gebruikelijke tijden te werken. Om competitief te blijven heeft Red Bull Racing de taak om altijd de beste mensen aannemen. Dit is mogelijk omdat talent in de rij staat om aan de slag te mogen bij Red Bull Racing, iedereen wil onderdeel zijn van het succes.
Lees ook: In deze geheimzinnige fabriek bouwt Red Bull de kampioensauto van Max Verstappen
Altijd inzichtelijk
Dat is ook wat HR ziet als een van de grootste voordelen voor alle ingenieurs en constructeurs. Je weet als technicus exact waar je het voor doet. De bijdrage die je levert is altijd inzichtelijk omdat er meer dan 20 keer per jaar een race plaatsvindt waarin de innovaties van alle professionals op de proef worden gesteld. Soms met prachtige resultaten tot gevolg en dat zijn de momenten waar deze professionals allemaal voor leven.
Red Bull Racing kenmerkt zich naast een omgeving waarin gepresteerd moet worden ook door een cultuur waar opmerkelijke veel aandacht is voor plezier. Dat is waar Horner ook in gelooft: “We proberen een leuke omgeving te creëren waarin de professionals die zo hard moeten werken, het naar hun zin hebben. Dit komt de prestaties uiteindelijk ten goede.”
Constructeurstitel
Dit is alles behalve een platte organisatie. Er is een duidelijke hiërarchie, maar door het duidelijke doel dat iedere professional heeft, voelt het niet zo aan. Werkelijk iedereen is met hetzelfde doel bezig, namelijk om Verstappen en Ricciardo zo goed mogelijk te laten presteren. De constructeurstitel die in de entree van de fabriek staat, vormt daarvan het symbool. Deze staat dan ook naast de wereldtitels die huidig Ferrari-coureur Sebastian Vettel in het verleden voor Red Bull behaalde. Deze prijzen tellen even zwaar.
Lees ook: Salaris: dit verdienen Max Verstappen en zijn Formule 1-collega’s
GP Barcelona
Kijken we naar de eerste GP-zege voor Verstappen in de Formule 1, dan springt de saamhorigheid tussen de coureur en de rest van het team meteen in het oog. Het is zondag 15 mei in Barcelona als de Nederlandse jongeling als eerste onder de geblokte vlag doorkomt. Direct na het parkeren van zijn bolide rent hij richting de constructeurs om het succes met hen te vieren. Dit was alles behalve een individuele prestatie.
Er valt veel te leren van de werkwijze die Red Bull Racing hanteert. We hebben het hier over een organisatie met een kristalhelder doel. Eentje die constant innoveert met betrokken medewerkers, waar iedere managementlaag ten behoeve van dat ene doel bezig is en zich constant buigt over de vraag hoe het allemaal nog beter kan. En als er dan ook daadwerkelijk succes wordt geboekt, dan wordt dat samen gevierd. Iets waar een hoop organisaties nog wat van kunnen opsteken.