Nieuws Personeel

Rutte stuurt spelfout de ruimte in

Edwin van der Aa 3 februari 2016

Ruttespelfout1065

Premier Mark Rutte bracht de afgelopen dagen met zijn bekende enthousiasme een bezoek aan de Verenigde Staten, maar zijn schrijfvaardigheid Engels kan wel een opfriscursusje gebruiken, schrijft het AD woensdag.

Tijdens een bezoek aan de Amerikaanse staat Californië, dat in het teken stond van de samenwerking tussen Nederland en Silicon Valley, ging Rutte maandag ook langs bij Planet Labs, een ontwikkelaar van mini-satellieten die niet groter zijn dan een pak melk.

De premier nam graag de uitnodiging aan om een boodschap en zijn handtekening te zetten op het paneel van een zogeheten Dove-satelliet, die binnenkort de ruimte wordt ingeschoten. Hij kalkte snel de woorden 'Peace and prosparity' neer, terwijl de correcte Engelse spelling 'prosperity' is.

Blijkbaar is Rutte geen fan van de SF-serie Star Trek, want iedere Trekkie kent de spelling van de Vulcaanse groet: 'Live long and prosper.' Een woordvoerder van de premier was gisteren niet bereikbaar voor commentaar vanuit de VS.

SamenwerkingRutte werd bij zijn bezoek aan Californië vergezeld door de speciaal gezant van StartupDelta, Neelie Kroes. De oud-eurocommissaris houdt zich tegenwoordig bezig met het uit de grond stampen van baanbrekende nieuwe bedrijven.

De twee bezochten onder meer een aantal grote innovatieve bedrijven in Silicon Valley, waaronder Facebook (social media), Tesla (elektrische auto's), Cisco (it-netwerken), Apple (computers en telefoons) en Uber (taxidiensten). Ook spraken ze met Nederlanders die in de VS werken bij vooraanstaande firma's.

Samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen in Silicon Valley biedt volgens onze overheid 'grote kansen voor Nederland'. Veel bedrijven uit Silicon Valley vestigen een deel van hun Europese activiteiten in Nederland. Andersom zijn steeds meer van onze bedrijven actief in de Amerikaanse regio.