Nieuws Salaris
Sollicitant blaakt van vertrouwen en dat gaat jou geld kosten
Werknemers zetten vaak hoog in, blijkt uit de Salarisonderhandelingstest van recruitmentplatform Monsterboard.

Iets meer dan de helft van de werknemers vanaf 36 jaar zet hoger in bij salarisonderhandelingen over het huidige salaris, onder millennials is dat 44,2 procent. Ze willen meer verdienen dan in hun laatste functie, en vragen daar om.
De test werd ingevuld door bijna 1.600 mensen en is volgens het recruitmentplatform Monsterboard typerend voor de arbeidsmarkt in 2018. ,,Bedrijven moeten steeds meer hun best doen om goed personeel aan te trekken én te behouden”, aldus Sander de Bruijn, marketing directeur bij Monsterboard.
Lees ook: Dit halen ondernemers uit de kast om aan goed horecapersoneel te komen
Droombaan
,,Drie jaar geleden was de jeugdwerkloosheid relatief hoog. Jongeren waren onzeker over het krijgen van de juiste baan en accepteerden soms zelfs werk dat geen droombaan was”, zegt De Bruijn.
Tegenwoordig nog een vacature plaatsen en achterover leunen terwijl de kandidaten naar je toekomen? Zo gaat het niet meer. ,,Je moet als werkgever zorgen dat je een aantrekkelijke partij bent. Als mensen voor jou gaan, kiezen ze er vaak voor om hun huidige baan te verlaten.”
Sollicitanten starten de salarisonderhandelingen meestal pas tijdens het tweede sollicitatiegesprek of het arbeidsvoorwaardengesprek, blijkt uit het onderzoek. Werknemers zien het beoordelingsgesprek als het beste moment om te onderhandelen over het loonstrookje. ,,Ik ben het meest verbaasd over hoe snel de onzekerheid is omgeslagen”, zegt De Bruijn. ,,Het ene moment klagen we over het feit dat we geen baan kunnen vinden, het volgende moment blaken we van zelfverzekerdheid over werk, salaris en alles dat daarbij komt kijken.”
Bij salarisonderhandelingen voor een nieuwe baan, blijkt dat oudere werknemers doorgaans de werkgever een bod laten doen en hiermee verder onderhandelen. Millennials baseren hun indicatie juist weer vaker op dat wat vrienden of collega’s in dezelfde functie verdienen.
Tevreden over het salaris
Bij het overstappen naar een nieuwe werkgever zette ook een 29-jarige ambtenaar, die liever niet met haar naam bij het artikel wil, hoger in. Onderhandelen was eigenlijk niet nodig, bleek toen ze haar wensen op tafel legde. ,,Ik kreeg wat ik wilde", zegt ze. Toch was het spannend. ,,Je wilt niet te hoog inzetten, omdat je het nog waar moet maken. Anderzijds niet te laag, omdat je op basis van je werkervaring natuurlijk wel een bepaald bedrag waard bent."
Lees ook: Zo zorg je voor gezonde competitie op de werkvloer
Ook een 28-jarige psycholoog legde haar salaris op tafel, al bij haar eerste sollicitatiegesprek. ,,Ik heb mijn huidige salaris genoemd en gezegd dat ik er niet op achteruit wilde gaan. Nu verdien ik netto iets meer terwijl ik twee uur minder werk." Zenuwachtig was ze wel. ,,Als ik een antwoord zou geven wat ze niet aanstond, zouden ze voor mijn gevoel nog kunnen afknappen."
De onderhandelingen gaan inmiddels zo goed dat meer dan 99 procent tevreden is over het huidige salaris, blijkt uit de Salarisonderhandelingstest. ,,Dat is wel erg hoog”, vindt ook De Bruijn. ,,We hebben deze test op Facebook geplaatst en de cijfers zijn niet zo representatief als bij een onderzoek uitgevoerd door een marktonderzoeksbureau. Ik zou hier graag meer vragen over willen stellen. Desondanks geven dit soort testjes wel snel aan hoe we ervoor staan.”
Het ene moment klagen we over het feit dat we geen baan kunnen vinden, het volgende moment blaken we van zelfverzekerdheid over werk, salaris en alles dat daarbij komt kijken