Nieuws Personeel

Saneerder BioSoil is nu zelf een beerput

Met saneringsprojecten in Vuurland en bij Chemie-Pack maakte het Ambachtse bedrijf BioSoil naam. Maar na het faillissement laat het een spoor van schulden en gedupeerden achter. De curator doet onderzoek naar wanbeheer en faillissementsfraude, schrijft het AD.

ANDRÉ OERLEMANS 20 april 2016

Biosoil

Jarenlang toonde het bedrijf aan hoe je de meest vervuilde grond op moeilijk bereikbare plekken schoon kunt maken met behulp van bacteriën. Nu lijkt BioSoil zelf een beerput geworden. Medio februari ging het Ambachtse bedrijf failliet, een maand later de holding, waar tal van andere bv's onder vallen.

Leveranciers hebben nog voor miljoenen tegoed, personeel voelt zich verraden, gemeenten blijven met vervuilde grond zitten en de curator onderzoekt frauduleuze praktijken. Iedereen wijst met de beschuldigende vinger naar directeur Arnout van Diem.

,,Hij heeft zich voor het faillissement ingelaten met adviseurs als Franc van Boekhold en Eric Pouw, die veroordeeld zijn voor faillissementsfraude en een strafblad hebben,'' vertelt een oud-medewerker. Op advies van die twee werd de naam BioSoil BV vlak voor het faillissement veranderd in Project Management Adviesbureau Voor Aerobe En Amoebe Biologische Water- En Grondreiniging B.V. Ook de holding kreeg die naam, zodat schuldeisers niet zagen dat de bedrijven failliet waren verklaard.

Stil,,Van Diem heeft wel 25 bedrijven,'' zegt de oud-medewerker. ,,Hij heeft voor elk ideetje een bv'tje, zeiden we onder elkaar. Nu zijn de medewerkers en leveranciers maanden niet meer betaald, liggen grote saneringsprojecten als in Haarlemmermeer stil en dreigen gemeenten twee keer te moeten betalen.''

Een onderaannemer die al 15 jaar voor BioSoil werkte en nog 6,5 ton tegoed heeft, werd door Van Boekhold afgepoeierd. ,,Hij vertelde dat ik maximaal 32 procent kon krijgen, maar dat hebben we niet geaccepteerd. We hopen dat de curator is opgewassen tegen dit soort mensen, maar we zijn bang dat we ons geld kwijt zijn,'' zegt de man.

Een andere schuldeiser, die zich aan BioSoil verhuurde, heeft nog 20.000 euro te goed. ,,Ze hebben me met valse voorwendselen aan de gang gehouden,'' zegt hij. Een andere medewerker is zelfs bezig een stichting of vereniging van BioSoil gedupeerden op te zetten.

Zestig schuldeisers vorderen 4,5 miljoen euro, waarvan ABN AMRO alleen al 3,3 miljoen. Dat de huisbankier het krediet introk, leidde tot het faillissement. Het bedrijf leed al zware verliezen op de sanering van Chemie-Pack en een project in het Belgische Kobbegem. Op 24 maart ging ook de holding failliet. Vlak daarvoor zijn volgens medewerkers winstgevende bv's voor geringe bedragen verkocht, wat verboden is.

In onderzoek,,Paulianeuze transacties, wanbeheer en faillissementsfraude; we hebben het allemaal in onderzoek,'' zegt curator Cynthia Beijersbergen van Henegouwen. Terwijl het faillissement van de holding nog wordt afgewikkeld, is BioSoil BV voor 1,1 miljoen euro verkocht en weer aan de gang gegaan onder de naam BioSoil EU. Arnout van Diem is weer directeur. Hij laat via een medewerkster weten nu bewust niet te willen reageren.