Nieuws Personeel

'Snelle levering wordt steeds belangrijker'

Conny Taheij | Foto: Victor van Breukelen 25 januari 2016

Stamhoutpallets1065

Het ruikt naar hout bij binnenkomst in het kantoor. Niet zo gek, want Stam Hout Pallets & Kisten produceert ruim 1 miljoen houten verpakkingseenheden per jaar op het terrein aan de Bunsenstraat in Dordrecht.

Wim Stam (44) importeert planken uit met name de Baltische staten en Duitsland en maakt daarvan transportverpakkingen voor de binnen- en buitenlandse markt, hoofdzakelijk naar België.

"We hadden het geluk dat een grote klant een vestiging kreeg in België en ook daar koos voor onze pallets", vertelt Wim, die met zijn broer Leon het familiebedrijf uit 1946 runt. "We exporteren nu zo'n 15 jaar.''

Inmiddels levert het Dordtse bedrijf aan meer ondernemingen in ons zuidelijke buurland. Veelal grote chemische bedrijven, maar ook bedrijven in de voedings- en metaalindustrie. Zakgoed, vaten, grote kartonnen dozen, ze worden allemaal op pallets verder vervoerd. "Onze producten gaan zo de hele wereld over."

ChauvinistischBelgië is een moeilijke markt om binnen te komen, stelt Wim. ,,Belgen zijn heel chauvinistisch. Maar als je eenmaal binnen bent en bewijst dat je goed werk levert, zijn ze heel trouw. Ons bedrijf heeft naamsbekendheid door het nakomen van afspraken: we zijn altijd op tijd en leveren goed materiaal. Zet eens tien pallets op een rij. Ze zijn allemaal anders. Wij hebben gekozen voor hoge kwaliteit: we knijpen niet op maten om hout te besparen, gebruiken vaak het wat sterkere naaldhout en zijn uniek in onze controle. Al onze massapallets worden gecontroleerd en geparafeerd door heftruckchauffeurs. Zeker voor zakgoed kun je het je niet permitteren dat er spijkerkoppen boven de planken uitsteken. Vrijwel al onze producten voldoen aan een wereld- standaardkeurmerk dat ze vrijwaart van ongedierte of andere organismen. Daar- voor hebben we flink geïnvesteerd in drie droogkamers."

Toegevoegde waardeSnelle levering wordt steeds belangrijker. "Voorheen kocht de klant pallets in, nu hebben wij er veel op voorraad en leveren wij bij vraag." Worden de pallets vooral en masse geproduceerd in de Dordtse fabriek, de kisten maakt Wim in principe op maat. Alles is mogelijk voor het vervoeren van machineonderdelen, scheepsmotoren en andere kwetsbare producten. Een pallet of kist is meer dan een transporteenheid, vertelt Wim. "Als je een duur product op een slechte pallet aflevert, straalt dat niet veel goeds uit. Een kwalitatief goede pallet heeft dus zeker toegevoegde waarde."

De op maat gemaakte kisten variëren van formaat van klein (20x20x20 cm) tot heel groot (30x 20x9 m).