Daan van Osta, HR-adviseur bij RUD Utrecht, is sinds 1 oktober niet langer de baas over zijn eigen tijd. Want sollicitanten kunnen via een link een gaatje prikken in zijn persoonlijke agenda voor een kop koffie en een kennismakingsgesprek. De motivatiebrief en het cv zijn daarmee verleden tijd. ,,Nadelen zie ik weinig, misschien de tijd die ik eraan besteed. Al is een goed gesprek met een kop koffie altijd prima.”
Steeds meer werkgevers realiseren zich dat ze het sollicitanten onnodig moeilijk maken
'Het is een trend dat bedrijven de motivatiebrief loslaten’
De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht (RUD Utrecht) verleent vergunningen en handhaaft onder andere in milieuzaken, de bodem en de ondergrond voor meerdere gemeenten in de provincie Utrecht. Wie bij de dienst wil werken, wordt uitgenodigd direct langs te komen voor een ontmoeting.
Volgens Aaltje Vincent, loopbaanprofessional en sollicitatie-expert, is het een trend dat bedrijven de motivatiebrief loslaten: ,,Steeds meer werkgevers realiseren zich dat ze het sollicitanten onnodig moeilijk maken. Wetenschappelijk gezien heeft de brief geen enkele toegevoegde waarde in het selecteren van een nieuwe collega.”
Het salaris. Vaak het eerste waar naar gekeken wordt bij een vacature. Martijn Verspeek vertelt sollicitanten juist niets over salaris. In zijn expertblog op De Ondernemer schrijft Martijn onder meer: ‘Twee dagen voordat mensen officieel bij ons beginnen, vertel ik pas wat ze gaan verdienen. Inderdaad, dan heb je dus al ontslag genomen bij je vorige werkgever, drie proefdagen bij ons achter de rug en weet je vrouw of vriendin thuis (er werken hier vooral mannen) dus totaal niet wat ze kan verwachten. En dat vinden sommigen best lastig, want wie gaat er nou bij een bedrijf werken zonder te weten wat het salaris is?’
Bij eerdere sollicitaties ervoer Van Osta dat de drempel om te solliciteren lager kan zijn. ,,Soms sluit je cv niet helemaal aan op een vacature, maar ben je wél geïnteresseerd in het werk en passen je talenten bij de organisatie”, zegt hij. ,,De aanleiding voor de koffie is dat we nu toch de kandidaten spreken die niet perfect in het profiel passen. Daar kan zomaar een verrassend sterke kandidaat tussen zitten. Onze visie is dat we kijken naar het talent, misschien kunnen we de functie hier en daar nog wat aanpassen.”
'Niet iedereen kan een sollicitatiebrief schrijven’
Vincent is enthousiast over de nieuwe sollicitatieprocedure van het RUD Utrecht. ,,Niet iedereen kan een brief schrijven en ook niet voor elke functie is brieven schrijven een noodzakelijke vaardigheid”, zegt zij.
Ik spreek regelmatig met mensen die het prettiger vinden om te vertellen over hun werkverleden en motivatie dan erover te schrijven
Daan Osta
Dat bedrijven het cv laten vallen, is voor de loopbaanprofessional een nieuwe ontwikkeling. ,,Iedereen doet zichzelf tekort op het cv: mensen hebben veel meer in hun mars dan ze erop zetten.” Van Osta sluit zich hierbij aan. ,,Ik spreek regelmatig met mensen die het prettiger vinden om te vertellen over hun werkverleden en motivatie dan erover te schrijven.”
Verschil in aantal sollicitanten
,,Je hebt uiteindelijk, als mensen daarna willen komen werken, betere kandidaten dan ooit mogelijk is”, zegt Vincent. ,,Zij zijn de drempel al overgegaan, hebben gevoeld hoe het op de werkvloer is en gesproken met iemand die het werk doet. Ze zijn beter geïnformeerd en daardoor meer gemotiveerd.”
Het is volgens Van Osta te vroeg om te zeggen of er een verschil is in het aantal sollicitanten dat bij de werkgever langskomt. Naast de nieuwe manier van solliciteren kan er nog steeds op de traditionele manier op vacatures van RUD Utrecht worden gereageerd. ,,We spreken nu mensen die zich nog aan het oriënteren zijn, de reacties op vacatures zijn een stuk specifieker.”
Na de kennismakingskoffie loopt de kandidaat niet direct naar buiten met een contract: ,,Als er mogelijkheden zijn binnen de werkgever, zal er nog een gesprek volgen met de desbetreffende leidinggevende”, zegt Van Osta. ,,Een cv is dan wel handig, maar ook een LinkedIn-profiel kan voldoende zijn. Dit wordt per situatie bekeken.”