Nieuws Personeel

Stork IMM boort nieuwe markt aan en floreert weer

Stork IMM begint in Hengelo een dochterbedrijf dat zich specialiseert in revisie, onderhoud en verkoop van gebruikte spuitgietmachines. Het bedrijf schrijft weer zwarte cijfers nadat het op de rand van de afgrond balanceerde.

Gerben Kuitert | Foto: Annina Romita 22 april 2016

Stork annina romita

Stork IMM, ook bekend als Stork Plastic Machinery (SPM), bouwt al sinds 1968 spuitgietmachines in Hengelo. Tegenwoordig in een pand aan de Marshallstraat op Westermaat, waar 150 mensen werken. Dat zijn er 20 meer dan vorig jaar, want Stork IMM groeit weer. In 2013/2014 moest het bedrijf nog reorganiseren, waarbij een handvol werknemers werd ontslagen en twintig medewerkers een andere functie kregen.

"We hadden destijds liquiditeitsproblemen", zegt Spekreijse, sinds begin 2013 directielid. "Die problemen ontstonden doordat Stork IMM toen ook machines wegzette via leaseconstructies. Die keuze legde een groot beslag op het bedrijfskapitaal. Daarom stopten we met het verleasen van spuitgietmachines."

AfgrondDoor de liquiditeitsproblemen ging Stork IMM 'langs de rand van de afgrond', aldus Spekreijse. "2014 bracht een verlies van anderhalf miljoen bij een omzet van 32 miljoen. Vorig jaar zaten we weer op winst bij een omzet van 35 miljoen en dit jaar komen we qua omzet dicht bij de 40 miljoen."

GroeiVerdere groei moet komen uit het opknappen van gebruikte spuitgietmachines. Speciaal daarvoor is Stork Revisie & Onderhoud (R&O) opgericht, dat vandaag officieel opent in het oude pand van Colfax en (daarvoor) Morskate aan de Hassinkweg. Elf werknemers gaan aan de slag bij revisie en onderhoud, een activiteit binnen Stork IMM die snel groeit. Het gaat om vijf vaste werknemers en zes inleenkrachten. "Als het gaat draaien zoals we verwachten, gaan we er uiteraard werken met meer mensen met een vast contract", zegt directeur Rob Spekreijse van Stork IMM.

MachinesHet bedrijf is gespecialiseerd in de bouw van grotere spuitgietmachines. Vooral voor de productie van voedselemmers, kratten en voedselbakjes, terwijl ook de markt voor medicijnverpakkingen wordt betreden. Driekwart van de productie gaat richting buitenland, een derde van de omzet komt uit Duitsland. Stork IMM onderscheidt zich volgens Spekreijse van de concurrentie door de enorme snelheid waarmee de machines spuitgieten. Spekreijse: "Bij ons werken 30 mensen op de afdeling onderzoek en ontwikkeling. Bij onze klanten draait alles om snelheid. We bouwen nu al machines waarmee je in één keer acht of zestien bloempotjes kunt maken, in plaats van vier stuks."