Nieuws Personeel

Tandartsen uit Spanje vullen hier gaten

Speciale bureaus in Spanje werven tandartsen om het tekort in Nederland te lenigen. Het werkt.

Van onze redactie 13 februari 2016

Tandarts pedro sluiter 1

Natuurlijk is het niet alle dagen 'fiësta' in de stoel bij Mondzorgcentrum Giethoorn. Maar sinds de Spaanse tandheelkundige Carlos Serrano Medina (23) het team aan de Beulakerweg kwam versterken, is het er nóg gezelliger. En, zeker zo belangrijk, de druk van de ketel. Toeval, alweer een Spanjaard in een oer-Hollandse praktijk? Zeker niet. De 'Spaanse invasie' berust op een simpele optelsom: bij ons zijn veel tandartsen vergeefs op zoek naar collega's, maar in het door de crisis geplaagde Spanje verdienen veel jonge, afgestudeerde vakspecialisten nog geen plakje chorizo op hun stokbrood. En dus trekken universitair geschoolde tandartsen van het Iberische Schiereiland al een poosje massaal de grens over, om hun gedroomde ambacht toch uit te kunnen oefenen en elders een bestaan op te bouwen.

Vanuit SpanjeCarlos studeerde tandheelkunde aan de universiteit van Valencia. Hij komt uit Albacete, een provinciestadje tussen Valencia en Madrid. Na vijf jaar liep hij diverse stages, hij zag een advertentie staan van het bedrijf DPA dat in Spanje gekwalificeerd personeel zoekt voor banen in Nederland. Er zijn meer bedrijven die mikken op Spaanse tandartsen voor Nederland. Zoals Trabajar en Holanda, gevestigd in Madrid en gerund door Hans van Soest. Via zijn bureau zijn veel tandartsen in Zwolle en Zutphen aan het werk gegaan. Trabajar en Holanda verzorgt een taalopleiding van vijf maanden.

Carlos kwam naar Nederland via DPA. Hij besloot te reageren. Via enkele gesprekken kwam hij door de eerste selectie waarna hij voor drie maanden naar Oostenrijk mocht. Daar kreeg hij twee maanden algemene Nederlandse les, vervolgens een maand lang Nederlandse les gericht op de tandartspraktijk. Tussendoor werd hem een baan aangeboden in de tandartsenpraktijk van Pascal Boer in Giethoorn.

VoorwaardenKirsten Schimmel - ze werkt zelf bij TandCare Apeldoorn alweer enige tijd met plezier samen met een tandarts uit Madrid - bemiddelde in die zoektocht. Er volgde een eerste gesprek via skype, daarna een ontmoeting in Giethoorn. "Ik had nog nooit van Giethoorn gehoord. Het is hier mooi en rustig en prima om te werken. Maar over een maand ga ik wel in Zwolle wonen." Carlos' Spaanse vriendin werkt als tandarts in een praktijk op Urk. Hij is blij dat hij de overstap gemaakt heeft. In Spanje zijn de voorwaarden een stuk minder dan hier. "En het materiaal hier is echt top." De manier van werken is vrijwel hetzelfde als in Spanje. Hij praat in het Nederlands met de patiënten en als het moeilijk wordt schiet de assistente te hulp. "Ik leer elke dag een beetje beter Nederlands. Alleen kost het soms wat moeite om oudere mensen uit het dorp die dialect spreken, te verstaan."

EnthousiastIn Giethoorn knijpen ze hun handen dicht met de nieuwkomer, die wordt omarmd door collega's en patiënten. "Die jongen is zó enthousiast, hij gaat er echt volledig voor", zegt Pascal Boer. Mooi meegenomen: "Hij heeft natuurlijk ook een leuk koppie." Twee jaar lang zochten Boer en zijn collega Bas Konings naar een geschikte collega. "Ik ben benaderd door tandartsen uit het hele Oostblok; collega's die de Nederlandse taal niet beheersen, hier tijdelijk willen werken. Maar wij hebben een volle praktijk en behoefte aan continuïteit, aan iemand die bereid is zich hier te vestigen. En...", bekent Boer, "Ik moet er zelf ook bij in de stoel durven liggen."

Foto: Spaanse tandheelkundige Carlos Serrano Medina (Pedro Sluiter)