Nieuws Personeel

Tropische temperaturen: 5 tips om je team fris te houden

Met temperaturen rond de dertig graden is het aan te raden om op tijd maatregelen te nemen op de werkvloer. Zo zorg je ervoor dat mensen scherper blijven en beperk je de kans op eventuele ongelukken. Dit zijn de 5 belangrijkste maatregelen volgens evofenedex op een rijtje

Van onze redactie 17 juni 2022

Laatste update: 23 juni 2022 16:15

Tropische temperaturen personeel 5 tips

Foto: Shutterstock

Met een hitteplan voldoe je als werkgever aan de plicht uit de Arbowet je werknemers te beschermen tegen gezondheidsschade door bijvoorbeeld te hoge temperaturen op de werkplek.

Hoge temperaturen hebben gevolgen voor de werkomstandigheden, bijvoorbeeld in magazijnen, maar ook tijdens het laden of lossen bij het laaddock. Met een hitteplan bescherm je als werkgever je medewerkers tegen eventuele gezondheidsschade en voorkom je de kans op ongelukken door verminderde concentratie. Daarbij moet je ook rekening houden met de luchtvochtigheid en zwaarte van het werk. Bijvoorbeeld door extra pauzes in te lassen of door extra drinken aan te bieden.

1. Tropenrooster

In magazijnen wordt het vaak steeds warmer gedurende de dag, omdat de zon op het dak en de wanden staat te branden en een airconditioning niet altijd aanwezig is. Door een tropenrooster in te stellen kun je eerder beginnen en eerder stoppen met werken. Zo vermijd je de ergste warmte. Ook extra pauzes maken het werk aangenamer.

Lees ook: Dit is waarom je je auto niet moet voltanken bij tropische temperaturen

2. Goede warmtebalans

Wanneer mensen buiten in de zon of in een warm magazijn moeten werken, kan dit de warmtebalans in hun lichaam verstoren. Doordat de warmteproductie en –afgifte in het lichaam wordt verstoord, is het niet of in mindere mate mogelijk optimaal te functioneren. De omgevingstemperatuur, maar ook de mate van inspanning, kleding en persoonlijke factoren als leeftijd of conditie bepalen de warmtebelasting.

Het is daarom verstandig naar de persoonlijke situatie van alle medewerkers te kijken en voor een goede warmtebalans te zorgen, bijvoorbeeld door mensen die buiten werken geschikte werkkleding te geven. Inclusief hoofdbescherming om een zonnesteek te voorkomen. Ook als dit maar korte tijd gebeurt, bijvoorbeeld tijdens het laden en lossen. Vergeet niet goede zonnebrand te bieden om schadelijke uv-straling tegen te gaan.

3. Voldoende water mee

Zorg ervoor dat werknemers die in bedrijfsbusjes of in vrachtauto’s rondrijden van voldoende water zijn voorzien. Hoewel de meeste voertuigen airconditioning hebben, is het verstandig voldoende water mee te nemen voor als er pech onderweg ontstaat.

Lees ook: Het is weer puffen en zweten: de ultieme thuiswerktips in de zomerhitte

4. Dak afkoelen

De meeste warmte ontstaat door de opwarming van het dak van het magazijn. Door het dak op gezette tijden te besproeien met water kan de temperatuurstijging enigszins beperkt worden. Een andere tip is ’s nachts koelere lucht naar binnen te blazen met de ventilatoren. Daarnaast is het verstandig werkzaamheden zoveel mogelijk op de begane grond te laten plaatsvinden omdat de temperatuur daar het laagste is. Ook het plaatsen van zonwering en het installeren van airconditioning helpen tegen de hitte. En heb je al eens overwogen het dak te voorzien van zonnepanelen? Dit levert niet alleen energie op, maar houdt ook veel warmte tegen.

5. Voorkom ingrijpen Arbeidsinspectie

Als je als werkgever geen maatregelen treft tegen de hitte, dan kunnen werknemers daarover een klacht indienen bij de Arbeidsinspectie. Als deze vervolgens van mening is dat werknemers mogelijk schade lijden als gevolg van de hitte op de werkvloer, kan zij eisen dat er bepaalde maatregelen worden genomen of zelfs het werk stilleggen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws