Nieuws Personeel

Twentse restaurants bundelen krachten voor 'culinaire topregio'

Méér daggasten uit de Randstad en 't Gooi, promotie van Twente als culinaire topregio, gezamenlijke werving van toeristen uit Nederland, Duitsland en Vlaanderen én inspanningen om in Enschede een sterrenrestaurant te krijgen. Dat wil de nieuwe stichting Twente Culinair, meldt de Tubantia.

Dolf Ruesink | Foto: Frans Nikkels 17 september 2016

Stichting Twente Culinair Frans Nikkels

"We mogen in het oosten best iets meer Amsterdamse bluf tonen", zegt bestuurslid Richard van den Hoeven van Twente Culinair. De regio heeft voldoende kwaliteit te bieden en verdient meer interesse van de inspecteurs die voor de Michelingids, Lekker 500 en Gault Millau op pad gaan.

Samen sterk

Twaalf restaurants trekken vanaf dit najaar gezamenlijk op. "Vermelding in één van de drie culinaire gidsen en een bestaansrecht van minimaal drie jaar zijn de voorwaarden om in onze stichting opgenomen te worden", legt voorzitter Johan Langelaar uit. Zestien bedrijven uit Twente kwamen in aanmerking voor deelname. Vier haakten om uiteenlopende redenen af. De animo om gezamenlijk op te trekken is groot, de vrees voor concurrentie lijkt er niet te zijn. "We weten precies welke vijvers er zijn in Twente en waar we goed in kunnen vissen", zegt Saïd Maher van Het Seminar uit Zenderen. "Samen boren we een nieuwe markt aan."

De tekst gaat verder onder de foto

Het Twente Culinair-bestuur voor de Grote Kerk in Enschede: Richard van den Hoeven, Jasper Brinkman, Johan Langelaar, Saïd Maher en Esther de Mönnink (vlnr).

In samenwerking met de grote musea, golfbanen, theaters, kastelen en landgoederen hoopt Twente Culinair meer toeristen en dagjesmensen naar de regio te trekken. "Vanuit Winterswijk, Hardenberg en Zutphen kun je makkelijk op en neer rijden en een avondje Twente doen", meent Van den Hoeven. Met campagnes, culinaire ambassadeurs, een website en een beter gebruik van boekingssites wordt de focus gericht op vier belangrijke gebieden: Vlaanderen, Duitsland, Randstad en 't Gooi.

Kwaliteit

Samenwerking moet ook het horecaniveau in de regio omhoog brengen. Zwolle geldt als voorbeeld. "Daar heeft het sterrenrestaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer enorm stimulerend gewerkt voor de omgeving", stelt Langelaar. "De bistro's, eetcafés en zelfs de snackbars zijn meegegroeid. Dat effect hopen we hier ook te bereiken." Twente Culinair betreurt het dat Enschede geen sterrenzaak in huis heeft. "Die witte vlek moeten we zien weg te werken", stelt Van den Hoeven.

Presentatie

De deelnemende restaurants zijn: De Swarte Ruijter (Holten), Tuindorphotel & Restaurant 't Lansink (Hengelo), Het Seminar (Zenderen), De Blanckenborgh (Haaksbergen), De Kloostergang (Zenderen), Landhuishotel & Restaurant De Bloemenbeek (De Lutte), Dorset (Borne), Restaurant Hotel Bi'j de Watermölle (Haaksbergen), Japans Restaurant TAO (Enschede), De Oude Apotheek (Losser), Intenzo Basic Italian Restaurant (Hengelo) en Umami Oriental Restaurant (Hengelo).

De presentatie van de stichting en het lanceren van de website www.twenteculinair.com gebeurt op het Grand Gala du Twente Culinair op vrijdag 28 oktober in de Grote Kerk in Enschede.