Nieuws Personeel

Utrechtse zaterdagmarkt mogelijk terug naar Paardenveld

Als het aan een meerderheid van de marktkooplieden ligt, verhuist de zaterdagmarkt op het Vredenburg in Utrecht wellicht tijdelijk terug naar zijn oude plek: Paardenveld. Ook veranderen de regels voor de toekenning van een plek. Kramen die iets nieuws toevoegen, krijgen voorrang.

Ivar Penris 2 mei 2016

Utrechtse zaterdagmarkt

Deze plannen worden de komende weken uitgewerkt in een commissie van standplaatshouders en vertegenwoordigers van de gemeente. Dat zegt marktkoopman Ben van Veenendaal, die al 52 jaar op de markt staat en in die commissie zit, tegen het AD.

Opnieuw ingerichtDe markt moet tijdelijk (deels) weg van het Vredenburg, omdat er ruimte moet komen voor het afbouwen van het nieuwe entreegebouw van Hoog Catharijne. Dat verrijst momenteel op de plek waar tot voor kort Peek & Cloppenburg zat.

Ook wordt het plein waar de markt op staat, opnieuw ingericht. Dat moet in de eerste drie maanden van 2017 gebeuren.

Twee optiesDe gemeente hield de standhouders twee opties voor om de bouwperiode te overbruggen. De ene mogelijkheid is doorgaan op dezelfde plek in afgeslankte vorm. Kramen schuiven steeds op als een ander deel van het plein op de schop gaat.

PaardenveldDe andere mogelijkheid is de markt in januari, februari en maart in zijn geheel te verhuizen naar het nu nog braakliggende terrein achter het Paardenveld, waar onlangs de bocht in de singel in ere werd hersteld. In de zomer van dit jaar komt daar waarschijnlijk een stadsstrand.

Van de ruim 100 ondervraagde marktkooplieden koos een kleine meerderheid voor verplaatsing (25 stemmen) naar het Paardenveld. Twintig ondernemers wilden liever schuiven op het Vredenburg tijdens de verbouwing. De overige marktkooplieden reageerden niet.

NachtegaalstraatBen van Veenendaal ziet nog een optie, maar daar willen de gemeente en de betrokken winkeliers vooralsnog niets van weten: de markt tijdelijk verhuizen naar de Nachtegaalstraat. ,,Daar fietsen zaterdags toch geen studenten doorheen en de bussen kunnen dan ook wel tijdelijk een andere route nemen,'' aldus Van Veenendaal.

De winkeliers zien dat blijkbaar niet zitten, want ondanks herhaalde verzoeken van Van Veenendaal om die optie te bespreken, gaan ze er volgens hem vooralsnog niet op in. Ook de gemeente lijkt die optie te ingewikkeld te vinden

HerinrichtingAls het Vredenburg-plein weer klaar is, komt de markt in een andere opstelling terug. Daar wordt volgens Van Veenendaal al vóór de tijdelijke verplaatsing van begin januari mee 'geoefend' om na de herinrichting meteen een goede herstart te kunnen maken. De gemeente Utrecht kan de plannen nog niet bevestigen. De betrokken ambtenaar is op vakantie.