Nieuws Personeel

6 tips om de overgang tussen vakantie en werk te versoepelen

Heerlijk, zo'n deugddoende vakantie. Al is er één nadeel: de thuiskomst. Je koffers uitladen, de was doen en weten dat er 43.792 werkmails op jou liggen wachten. Deze tips verzachten de pijnlijke overgang van je verlof naar je werk, schrijft Het Laatste Nieuws.

Liesbeth De Corte 29 juli 2018

Tevredenheid werknemer mkb

Een collega was nog maar net terug van vakantie en toen ik polste of hij zich al had kunnen aanpassen aan het werkritme, was dit zijn antwoord: "Eerst twee dagen door mijn mailbox heen ploeteren en dan ben ik klaar om er opnieuw in te vliegen." Klinkt ontzettend herkenbaar. Dat geldt voor veel mensen waarschijnlijk, want uit een onderzoek van IDEWE, de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk in ons land, bleek vorig jaar al dat acht op de tien medewerkers last hebben van vakantieblues.

Na een verre reis voelen mensen zich helemaal ontspannen en zen. Maar dat gevoel verdwijnt al snel als ze zich weer op de werkvloer begeven. Volgens David Ballard, voorzitter van het American Psychological Association's Center for Organizational Excellence, komt dat omdat er altijd een berg werk op je ligt te wachten. "Tijdens je afwezigheid stapelen de taken en de mails zich op. Als je dan terug komt, ziet je to-dolijst er nog erger uit dan voor je vertrok", legt hij uit. Case in point: de ontplofte mailbox van mijn collega.

Lees ook: Workaholic? Zo werk je door in je vakantie

Schril contrast

Een tweede verklaring is dat je vrije tijd meestal rustig vooruit kabbelt. Je staat later op, neemt meer tijd voor een uitgebreid ontbijt en je houdt je alleen maar bezig met ontspannende activiteiten. "Dat staat in schril contrast met je overvolle werkagenda. Opnieuw beginnen met werken is gegarandeerd een brute verandering, zowel mentaal als fysiek." Toch is het niet alleen maar kommer en kwel. Er bestaan meer dan genoeg tips om de overgang tussen vakantie en werk te vergemakkelijken.

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk, wordt wel eens gezegd. Lekker cliché, maar de uitspraak klopt wel. Regel voor je vertrek dat al je grote projecten zijn afgerond. Je zal misschien wat extra uren moeten draaien, maar achteraf zal je ontzettend blij zijn met al dat harde werk.
  2. Hou na je vakantie nog enkele dagen vrij om te acclimatiseren. Je hebt tijd om je huis schoon te maken en af te spreken met familie en vrienden.
  3. Reserveer één dag om al je mails te bekijken. Maak dit ook kenbaar om ervoor te zorgen dat je niet onmiddellijk in de drukte van de werkomgeving wordt gesmeten.
  4. Begin niet als een kip zonder kop te werken, maar maak een to-dolijst. Wat zijn je prioriteiten? Begin daarmee. Anders is de kans groot dat je al vanaf dag één veel te lang bezig bent.
  5. Maak er een gewoonte van om regelmatig pauze te nemen. Ga af en toe eens wandelen met je collega's zodat jullie kunnen bijkletsen. Of ga buitenshuis lunchen. Het ideale moment om alle vakantieverhalen uit te wisselen.
  6. Bewaar je positieve manier van denken van op vakantie en keep up the good vibes. We weten: het is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar op die manier blijf je kalm en relaxed, zelfs wanneer er dingen mislopen.