Nieuws Personeel

Vaste baan steeds verder uit beeld

Uitzendkrachten zijn steeds meer gewild, zal vandaag ook blijken uit de jaarcijfers van uitzendbureau Randstad. Maar de kans dat iemand via een uitzendbaan een vaste baan vindt, wordt steeds kleiner. Dat bericht de Volkskrant.

Nanda Troost 18 februari 2016

Uitzendbureau Adecco uitzendkrachten werkzoekenden flexibel personeel intercedent

Het zijn mooie tijden voor de uitzendbranche. Het broze economisch herstel vertaalt zich voor het tweede achtereenvolgende jaar in banengroei en dat vooral voor uitzendkrachten. Randstad, het op een na grootste uitzendbureau ter wereld, komt vandaag met de resultaten over 2015. In wat betrokkenen omschrijven als een 'aanhoudend onzeker ondernemersklimaat' zal de vraag naar flexibel personeel voorlopig niet afnemen. Daarvoor biedt de wereld der uitzendkrachten bovendien nieuwe mogelijkheden: pas na vijfenhalfjaar heeft een uitzendkracht recht op een vaste baan. Dat was drieënhalf jaar tot afgelopen zomer.

Daarmee lijkt ook de uitzendkracht zich te scharen in het rijtje symbolen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt, naast zzp'ers, payrollers, contractors en mensen met een nulurencontract.

Hoewel uitzendkrachten steeds vaker een vaste baan willen (in 2012 zei bijna 90 procent daarop te hopen), slagen zij daar steeds minder vaak in. Was een uitzendbaan in 2007 nog voor 28 procent een opstap naar een contract voor onbepaalde tijd bij de opdrachtgever, vijf jaar later was dat gedaald tot 15 procent, blijkt uit de Uitzendmonitor 2014, een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van brancheorganisatie ABU.

Lees het hele artikel via de website van de Volkskrant.