Nieuws Personeel

Visspeciaalzaak Gamba: de plek waar Rien Motshagen thuishoort

In juli verhuist de Arnhemse visspeciaalzaak Gamba naar een grotere locatie. Rien Motshagen (58) staat liever in de winkel dan dat hij achter de computer zit.

Michele Giebing 22 juni 2016

Sleutelmomentviszaak

1. Van concurrent naar collega"Mijn vader had een visspeciaalzaak in Deventer. Mijn broer en ik hielpen mee in de winkel. Op een gegeven moment kwam er een andere viswinkel, op een veel betere locatie. Daarom verhuisden we met onze winkel naar Arnhem. Een van onze medewerkers nam onze zaak in Deventer over. Toen de concurrent de pensioenleeftijd bereikte, vroeg hij ons zijn viswinkel op de A-locatie over te nemen. En zo geschiedde. De oud-collega die onze eigen zaak destijds overnam, voegde zijn bedrijf bij het onze. Het was een gouden greep. Alle partijen hadden er baat bij."

2. Gebundelde krachten"Net als de keurslagers verenigden ook visspecialisten zich. Binnen deze vereniging waren mijn vader en ik erg fanatiek. Hij als bestuurslid, ik in diverse commissies. Dat legde ons geen windeieren. Dankzij de uitwisseling van kennis maakte onze pas geopende zaak in Arnhem een enorme groei door. Ieder lid van de vereniging had een eigen specialiteit. We voorzagen elkaar van direct toepasbaar advies. Zo leerde ik dat kibbeling per portie vele malen beter verkoopt dan per ons, zoals vroeger juist gebruikelijk was. De verkoop van kibbeling verdubbelde hiermee."

3. Van drie naar één"Toen mijn vader 60 jaar werd, heb ik hem uitgekocht. Op dat moment had Gamba drie vestigingen, die een hoop regelwerk met zich meebrachten. Daardoor zat ik meer tijd achter de computer dan dat ik in de winkel stond. Ik miste het contact met mijn klanten en besloot de andere twee zaken af te stoten. Nu doe ik weer wat ik het liefst doe: haring schoonmaken op mijn favoriete en vertrouwde plek achter in de zaak, de haringbar."

Rien Motshagen studeerde na het vwo wiskunde, maar ontdekte snel dat dit niks voor hem was. Hij werd mede-eigenaar van Gamba en had vestigingen in Deventer, Arnhem en Nijmegen. Nu richt hij zich op de zaak in Arnhem, die sinds 1981 bestaat.