Nieuws Vitaliteit

Alcoholvrij proosten: deze ondernemer brouwt Paulies Ginger (ook) voor echtgenote

Elke voormalig alcoholverslaafde zal het beamen: de sociale acceptatie van wijn, bier en sterke drank maakt het heel moeilijk voor deze groep om ‘gezellig’ mee te proosten op een feestje of in de kroeg. Zeker deze decemberdagen. Ondernemer Paul Opdam zag dit probleem bij zijn vrouw Yvonne Kok, die sinds 2013 geen druppel meer aanraakt. Uit liefde voor haar brouwde hij Paulies Ginger.

Van onze redactie 25 december 2021

Paulies Ginger flesje liggend

Paulies Ginger wordt gebrouwen met een slowjuice-techniek, waardoor vitamines goed behouden blijven. Foto's: Paulies Ginger

Wat doe je als je net van je drankverslaving af bent en je wilt met vrienden of je bedrijf een succes vieren? Iedereen om je heen grijpt naar de alcohol, terwijl jij je met een frisje of sapje behoorlijk ongemakkelijk voelt. Dat moet anders kunnen, vond de Haarlemse ondernemer Paul Opdam. Hij brouwde voor zijn vrouw Yvonne een smakelijk gemberdrankje.

Lees ook: Herd mentality: waarom Bitcoin, vegan en alcoholvrij bier nu wel cool zijn

Roes van alcohol en drugs nodig om rust te krijgen

Yvonne Kok is volgens haar man een creatief, gezellig mens waar op het eerste gezicht weinig mee aan de hand is. Maar dat was tien jaar terug wel anders. ,,Mijn hoofd stond altijd aan, om rust te krijgen had ik de roes van alcohol en drugs nodig. De meeste mensen hadden mijn verslaving waarschijnlijk niet eens door, want ik kon nog vrij goed functioneren. Wel meldde ik me steeds vaker ziek op mijn werk. Uiteindelijk belandde ik een zwart gat van paniekaanvallen en depressies. Ik heb heel wat keren de hulpverlening en de verslavingszorg in moeten schakelen. In 2013, na een lang proces, kon ik deze periode gelukkig achter mij laten.”

Kok: ,,Ik ben iedere dag gaan sporten, van yoga tot kickboksen, ik ben heel veel gaan schilderen, ik ben me gaan verdiepen in meditatie; eigenlijk heb ik mijn hele leven omgegooid. Ik heb nu weer grip op mijn leven, hou van mezelf en weet wanneer ik op de rem moet trappen.”

''Alcohol is sociaal geaccepteerd. Sterker nog: een succes vieren met bijvoorbeeld je bedrijf doe je nog altijd in de kroeg met een biertje''

Yvonne Kok, ex-alcoholverslaafde

Zonder alcohol toch een feestelijk gevoel bij speciale gelegenheden

Eind goed al goed zou je zeggen, maar nu ontstond er een ander ‘probleem’. Kok: ,,Ik behoor nu tot de theemutsen, ik ben zo’n saaie piet die niet drinkt. Dat deed in het begin wel wat met mijn ego. Als er wat te vieren viel, proostte ik met een colaatje of een water. Dat is wel karig.”

Haar man Paul zag het en kwam in actie. Hij is gewend in de keuken te experimenteren en maakte voor Kok regelmatig leuk uitziende alcoholvrije drankjes. ,,Zoals water met komkommer, water met munt. Dat gaf mij net dat beetje extra, waardoor ik toch een feestelijk gevoel had bij speciale gelegenheden. Op een dag kwam Paul weer uit de keuken, nu met een gembersapje. Ik nam een slok en was helemaal perplex. Wat een smaakexplosie! Wat een heerlijk gevoel in je keel! Ik was direct verkocht. Dit is reden om te proosten, zónder alcohol. Ook de mensen om ons heen waren waanzinnig enthousiast.”

Paul Opdam en Yvonne Kok van Paulies Ginger.

'Het is belangrijk dat verslaving uit de taboesfeer gehaald wordt'

Het stel zag een toekomst voor dit drankje en besloten het op de markt te brengen. In april dit jaar startten ze, letterlijk, op de markt in Haarlem. Inmiddels hebben ze een keuken gehuurd in de stad, waar ze met honderd procent biologische producten hun drankje brouwen. Behalve het drankje verkopen ze een boodschap.

Kok: ,,Alcohol is sociaal geaccepteerd. Sterker nog: een succes vieren met bijvoorbeeld je bedrijf doe je nog altijd in de kroeg met een biertje. Om de dag daarna met een flinke kater wakker te worden. Dat moet anders kunnen, vinden wij. Wij willen mensen inspireren om minder alcohol te drinken en we willen laten zien dat je ook in de ochtend, op ieder moment van de dag, kan proosten met Paulies Ginger.

,,Daarnaast vind ik het belangrijk dat verslaving uit de taboesfeer gehaald wordt. Het is echt niet zo dat je onder een brug moet liggen met een lege fles in je hand om verslaafd te zijn. Er zijn zoveel verslaafden in ons land. Zoveel mensen die dat verborgen houden, omdat het een taboe is.”

Lees ook: Jonge ondernemer Samantha (26) springt met G’nger in gat gembermarkt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws