Nieuws Vitaliteit

Mister Vitality (Martin van Assendelft): ‘Ondernemen is topsport, dus vlucht niet in vrijmibo’s’

Het zijn zware tijden voor ondernemers. De vooruitzichten zijn met een komende recessie ook nog eens somber. Juist nu moeten ondernemers goed voor eigen lichaam en geest te zorgen, meent Mister Vitality, Martin van Assendelft: ‘Vertraag je leven. Het geeft je ruimte om na te denken.’

Eduard Voorn 18 november 2022

Martin van Assendelft

Vitaloog Martin van Assendelft vindt dat ondernemers zorgvuldiger met lichaam en geest om moeten gaan. Foto: Peter de Jong Fotografie

Wat gaan jullie vanmiddag en vanavond doen? Deze vraag vormt de afsluiting van een wervelend betoog over vitaliteit, door Martin van Assendelft. De Dag van de Ondernemer sluit hij daarmee in Rotterdam af. De ondernemer die goed naar Van Assendelft heeft geluisterd, weet dat het antwoord gezocht moet worden in de hoek van ‘geluk opzoeken’. ,,Maak op een gezonde manier dopamine, ook wel gelukshormoon genoemd, aan. Ga vanavond en dit weekend iets met de familie doen en stort je niet dadelijk in de vrijmibo’s met veel drank. Het is een vlucht en lichaam en geest krijgen geen rust om op te laden. Dopamine zorgt voor herstel. Je moet je realiseren dat ondernemerschap niet goed voor je gezondheid is. Het is topsport, dus let op je lijf.”

Lees ook: Marianne Timmer op LEF-event: 'Ik heb vaak mijn nek uitgestoken. Dat zit nu eenmaal in mij'

'Saai? Iedereen wil toch gezond oud worden'

Martin van Assendelft heeft in Spijkenisse zijn bedrijf M.Point Vitality en mag zich vitaloog noemen. Hij houdt ondernemers en hun personeel fit in lichaam en geest. Een deel van zijn kennis deed hij op in de offshore-industrie waar boorploegen weken op een platform zitten in een redelijk onnatuurlijke omgeving.

,,Ik maak die werknemers bewust dat ze zorgvuldig met lichaam en geest om moeten gaan. Ga dus niet de dag voordat je vertrekt je helemaal klem drinken. Het lichaam heeft eenmaal op dat platform geen tijd om te herstellen. Wat ik tegen ze zeg? Ga een kopje thee drinken met het gezin. Het maakt dopamine aan en dat is goed. Saai? Iedereen wil toch gezond oud worden. Het eten moet ook op zo’n platform in orde zijn, zodat de dag niet bestaat uit pieken en dalen in het suikergehalte. Ik train dus ook de cateraars, en de omgeving om te ontspannen na een dienst van 12 uur moet ook oké zijn. Bij de juiste sfeer kunnen mensen op een boorplatform beter, veiliger hun werk doen.”

"Wanneer heb je bij 80 uur in de week werken tijd om na te denken? Waar blijft de tijd voor familie en vrienden?"

Mister Vitality, Martin van Assendelft

De zin ‘gezonder oud worden’ is nauwelijks sexy te noemen, ook al wordt onder andere door de hersenprofessor Erik Scherder er veel voorlichting over gegeven. De zin gaat ook op voor ondernemers, stelt Van Assendelft, die het helemaal niet stoer vindt als zij 80 uur in de week werken. ,,Wanneer heb je dan tijd om na te denken? Waar blijft de tijd voor familie en vrienden? Zoveel werken zorgt voor stress en dan wordt er bijvoorbeeld cortisol aangemaakt en dat is niet goed. Een ondernemer weet alles van zijn of haar business, maar zijn zich veel minder bewust over omgaan met het eigen lichaam en geest.”

'Het is meer dan met gewichten lopen te sleuren'

Voor Van Assendelft gaat niet om sec een personal trainer aan boord te halen om met gewichten te gaan sleuren. Het gaat volgens hem ook om de mentale kant. Ga vertragen, is zijn boodschap richting de Rotterdamse ondernemers. ,,Het gaat er bij mij niet in dat op de dag nergens een uur vrij gemaakt kan worden voor fietsen, of een wandeling naar de groenteboer voor het kopen van gezond fruit. Het mes snijdt dan gelijk aan twee kanten: je ontspant door vertragen en je krijgt daardoor ruimte om na te kunnen denken. Ondernemers praten vaak met stoerheid over hun auto, dat ze daar dure velgen onder laten zetten en er goed voor zorgen. Waarom doe je dat niet met je eigen lichaam? Door die vertraging ben je instaat om een beter mens van jezelf te maken, de 2.0-versie.”

"Zorg dat jij en je personeel blij op kantoor zijn, die positieve prikkels zorgen er namelijk voor dat de hersenen kunnen ontspannen"

Mister Vitality, Martin van Assendelft

De laatste boodschap van Martin van Assendelft komt uit de offshore: creëer een goede werk- en woonomgeving. ,,Zorg dat jij en je personeel blij op kantoor zijn, die positieve prikkels zorgen er namelijk voor dat de hersenen kunnen ontspannen. Op de offshore-platformen waar wij werken is een sauna, bibliotheek en gameruimte gekomen. In de bieb is het rustig, zorg dat het kantoor geen herrie is. Dat veroorzaakt onrust, stress. Het socializen zorgt voor verbinding en plezier maakt dopamine aan. Daar hebben we dat gelukshormoon weer. Dus werkgever zorg voor een goede koffiemachine, of huur desnoods af en toe een barista in.”

Lees ook: Corona is voorbij: werkgevers staan sporten tijdens werkdag niet meer toe

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws