Nieuws Vitaliteit

Jan is al zestig jaar tegelzetter en denkt nog niet aan stoppen: ‘Ik vind het gewoon veel te leuk’

Jan Manders uit Veldhoven wordt zaterdag 74 jaar en dan werkt hij precies 60 jaar als tegelzetter in de bouw. Waar veel van zijn collega’s vroegtijdig afhaken met rugklachten, wil Manders nog niet aan stoppen denken.

Willie Thijssen (AD) 15 augustus 2022

Jan manders zzp tegelzetten jubileum

Tegelzetter Jan Manders wil nog niet aan stoppen denken. Foto: Anette van de Goor/DCI Media.

Veertien jaar was hij toen hij bij Door van de Bogaard ging tegelzetten. ,,Leren, dat was niks voor mij”, zegt Manders in het AD. ,,Op school gaven ze me snel een bewijs dat ik mocht gaan werken. Ik was al een paar zaterdagen en woensdagmiddagen gaan tegelzetten en dat was me prima bevallen."

Manders - geboren en getogen aan de Broekseweg in Eindhoven - heeft in zijn kinderjaren veel last van zijn astmatische bronchitis. Tegelzetten werkt wonderwel goed op zijn gezondheid, vertelt hij: ,,Ik was altijd een iel menneke. Altijd ziek en onderweg. Maar toen ik ging werken, had ik ineens geen klachten meer. En ik heb er ook nooit meer last van gehad.”

Eigen tegelzettersbedrijf

Na dertien jaar voor Van de Bogaard te hebben gewerkt, begint Manders een eigen tegelzettersbedrijf. ,,Ik had op een gegeven moment veertig man in dienst. Maar ik was niet echt een baas. Ik wilde altijd liever tegelzetten.”

Op zijn 67ste gaat Manders met pensioen. Maar in plaats van te genieten van zijn vrije leventje, besluit Manders als zzp’er door te gaan. ,,Nee, voor het geld hoef ik het niet te doen. Ik vind het gewoon veel te leuk.”

Nooit een burn-out gehad

De knieën hebben door de jaren heen dan wel veel geleden, maar aan stoppen wil hij absoluut niet denken. ,,Ik doe het wel een stuk rustiger aan dan vroeger en zeg vaker ‘nee’. Ik werk nog drie tot vier dagen per week. Soms vijf. Om er mee uit te scheiden? Nee, ik denk dat ik zo dood zou zijn.”

Dat zegt Manders niet zomaar. Vijf jaar geleden krijgt hij het ineens aan zijn hart. De chirurg lapt hem op met vijf omleidingen. ,,Ik heb zeventien dagen in het ziekenhuis gelegen. Na zes weken ben ik weer gaan werken, op advies van de specialist. Anders gaat het niet goed met u, zei hij.”

En dus gaat ’s ochtends om 6.00 uur de wekker, net als zestig jaar geleden. Als hij kan tegelzetten voelt hij zich in zijn sas: ,,Ik heb ook nooit last van een burn-out gehad.”

Lees ook: Koolmees: geen regeling om na 45 dienstjaren te stoppen met werken

Zeventig vierkante meter per week

Hij is het meest trots op zijn tegelwerk in het PSV-stadion en in het Máxima MC. Hoeveel vierkante meter hij in al die zestig jaren heeft betegeld? ,,Geen idee, maar heel veel”, lacht hij. ,,Ik was een vlugge. Ik zat toch wel op zeventig vierkante meter per week gemiddeld”, zegt Manders.

Omgerekend is dat in die zestig jaar zo’n 200.000 vierkante meter, ofwel 20 hectare. Om een beeld te schetsen: dat zijn zo’n dertig voetbalvelden aan betegelde keukenvloeren en badkamermuren.

"Ik ben klein en gedrongen, dat is voor een tegelzetter blijkbaar een ideaal postuur"

Vieren als een normale verjaardag

Veel mensen kiezen nu grote tegels voor hun badkamer of keuken. Het is Manders een doorn in het oog: ,,Vandaag had ik nog tegels van 1,20 bij 1,20 meter. Dat is alleen niet te doen. Veel te zwaar.”

Hij heeft door de jaren heen veel tegelzetters met lichamelijke klachten zien uitvallen. ,,Vooral de wat langere tegelzetters krijgen het bijna allemaal rond hun vijftigste aan de rug. Ik ben klein en gedrongen. Dat is voor een tegelzetter blijkbaar een ideaal postuur.”

En gaat hij zaterdag zijn jubileum nog uitgebreid vieren? ,,Niet speciaal. Ik denk dat er zo’n zestig tot zeventig man langskomen. Dus gewoon, als op een normale verjaardag.”

Lees ook: Sterrenrestaurant Tilia in Etten-Leur dicht: 'We zijn een stukske van ons kwijt'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws