Nieuws Personeel

Vrees voor komst 'foute' bedrijven

Jan Franke 3 februari 2016

Foutebedrijven1065

Haagse partijen zijn bevreesd voor de Israëlische bedrijven die zich donderdag presenteren in de stad. De Haagse Stadspartij en de Dierenpartij willen weten of deelnemers aan de innovatiedag getoetst zijn op mensenrechten en op banden met het Israëlische leger. Dat meldt het AD woensdag.

De Innovatiedag Israël-Nederland, morgen in het The Hague Marriott Hotel (het voormalige Bel-Air), is er één als zovelen. Ze staat volgens het programma in het teken van 'kennisuitwisseling tussen Israëlische en Nederlandse gemeenten, bedrijven en universiteiten' over modernisering. Een van de hoofdthema's: cyber security, ofwel de beveiliging van computersystemen, het nieuwe paradepaardje van de Haagse economie.

VerdragenToch baart de bijeenkomst, die geopend wordt door minister Henk Kamp van Economische Zaken, de Haagse Stadspartij en de lokale Partij voor de Dieren zorgen. Zij willen weten of de bedrijven die meedoen al dan niet banden hebben met het Israëlische defensieapparaat dat volgens raadslid Fatima Faïd (HSP) internationale verdragen overtreedt. Zij vragen zich ook af of de bedrijven getoetst zijn op mensenrechtenschendingen.

Een van deelnemers is het Amerikaans-Israëlische bedrijf Verint Systems, dat producten voor digitale beveiliging en spionage verkoopt aan politie-en veiligheidsdiensten in vele landen. Het bedrijf Shield Lock uit de Israëlische stad Tel Aviv gebruikt kunstmatige intelligentie om digitale aanvallen te voorspellen.

ExpertsVeel oprichters en medewerkers van deze bedrijven deden kennis en ervaring op in het Israëlische leger, dat door experts wordt gezien als een van 's werelds meest geavanceerde digitale strijdmachten. De bedrijven vonden manieren om militaire technieken te vermarkten.

BeschermenMaar volgens Yoav Tzruya van Jerusalem Venture Partners, een Israëlisch investeringsfonds dat veel in lokale cyber security-bedrijven investeert en ook deelneemt aan de innovatiedag, hoeven de partijen in de raad zich geen zorgen te maken. ,,Dit zijn private bedrijven die niets met het Israëlische leger te maken hebben,'' zegt hij. ,,Hun producten worden juist gebruikt om burgers tegen digitale spionage door kwaadwillende overheden te beschermen."

Tzruya claimt dat de Israëlische bedrijven, bijvoorbeeld de omvangrijke Nederlandse financiële sector uitstekend, kunnen helpen met hun digitale beveiliging. De Haagse Stadspartij en de lokale Partij voor de Dieren willen nu weten of er een screening is geweest van de bedrijven die morgen meedoen aan de Innovatiedag.

En ook willen ze horen 'of het college met ons van mening is dat Den Haag als internationale stad van recht en vrede een voorbeeldfunctie heeft waar het gaat om mensenrechten?'