Nieuws Personeel
Naar welke beroepen kan jouw personeel nog wél overstappen?
Nooit leuk: medewerkers ontslaan. Waar kan jouw personeel nog terecht als een hele sector op z'n gat ligt? Het UWV stelde voor zestien beroepsgroepen een lijst op met overstapfuncties - ook in werkvelden waar je niet zo snel aan denkt.

Een baan als productieplanner behoort ook tot de opties. Foto: Pixabay
Rond deze tijd vorig jaar was er nog sprake van grote krapte in meerdere sectoren en een uitzonderlijk laag werkloosheidscijfer. Daar is sinds het begin van de coronacrisis flink verandering in gekomen. In september verstrekte het UWV 278.000 WW-uitkeringen aan mensen die hun baan verloren, een stijging van 19 procent ten opzichte van vorig jaar. In de eerste negen maanden van 2020 ontving het UWV ruim 21.000 ontslagaanvragen, twee keer zo veel als een jaar eerder, aldus het AD.
Lees ook: Ondanks toename werkloosheid toch ook personeelstekort
Personeel dat onverwacht werkloos is geworden in de zwaarst getroffen sectoren, waaronder de horeca en de reis- en evenementenbranche, heeft er nog een uniek probleem bij gekregen: waar kun je terecht voor werk als er in de eigen sector zo goed als geen banen meer te vinden zijn? Dit probleem geldt natuurlijk ook voor ondernemers die bij een reorganisatie hebben toegezegd om actief aan outplacement te gaan doen.
Werkloos door corona: welke beroepen zijn kansrijk?
Om werkzoekenden een handvat te geven, heeft het UWV een lijst opgesteld met zogeheten 'overstapberoepen'. Voor 54 functies waar nu minder werk voor is, worden opties gegeven in een werkveld waar op dit moment wel mogelijkheden zijn.
Lees ook: Reisondernemers over gevolgen negatief reisadvies: 'Ik eet nu de pensioenpot op'
,,We stellen al langer zo'n lijst op”, zegt Mechelien van der Aalst, als arbeidsmarktadviseur bij het UWV betrokken bij het opstellen van de lijst met overstapberoepen. ,,Maar omdat het door de coronacrisis zo'n relevant thema is, is de lijst nu wel uitgebreider dan ooit. Voor zestien beroepsgroepen geven we nu opties.”
Overstappen naar andere sector is lastig
Voor het vinden van kansrijke opties per beroep is ook buiten de veelgebaande paden gekeken. ,,We noemen niet alleen de beroepen waar de meeste mensen de afgelopen jaren naar overstapten. We willen werkzoekenden juist meer opties laten zien die aansluiten bij hun eerdere ervaringen en de vaardigheden waarin ze uitblinken.”
Hoe enthousiast een werkzoekende ook is, 'zomaar' overstappen naar een heel nieuwe functie is in de praktijk niet zo makkelijk. ,,Daarom geven we in de overzichten ook aan wat de eisen zijn die voor de vacatures worden gesteld. Dat geeft een handvat als je nadenkt over een switch naar een ander beroep.” Soms is omscholing nodig voor je kan beginnen, in andere functies kan het met een leer-werktraject.
UWV geeft geen bindend advies over banen
De lijst moet niet worden opgevat als bindend advies, benadrukt Van der Aalst. ,,De lijst is bedoeld als inspiratie. Vaak zijn mensen best bereid iets anders te proberen maar hebben ze niet echt een idee wat allemaal mogelijk is. Zo hopen we hen op ideeën te brengen.”
UWV heeft een overzicht gemaakt van 16 beroepsgroepen met verschillende beroepen waar weinig werk in is. Per beroep geeft de uitkeringsorganisatie voorbeelden van beroepen waarnaar werkzoekenden kunnen overstappen.
Lees ook: Deze horeca-ondernemer leent zijn personeel uit om Zeeman-orders te verwerken
Overstapberoepen volgens UWV
- Secretaresse: medewerker klantcontact
- Archiefmedewerker: logistiek- en voorraadmedewerker
- Administratief medewerker (bij een verzekeraar): schadebehandelaar, incassomedewerker
- PR-adviseur: docent talen (vo/mbo), acquisiteur, order- en productiebegeleider
- Cultureel producent: business-analist, commercieel medewerker binnendienst
- AV-technicus: timmerman, elektricien, ict’er
- Reisadviseur: verkoper woninginrichting
- Eventorganisator: teamleider schoonmaak, online marketeer, business-analist
- Beveiliger: vrachtwagenchauffeur, hovenier
- Receptionist: tandartsassistent
- Keukenassistent: fietskoerier, zorghulp
- Kok: pizzabakker, woonbegeleider
- Recruiter: productieplanner, bankadviseur
- Inpakker: lasser, hovenier, onderhoudsschilder
- Logistiek manager: inkoper, declarant
- Steward(ess): verpleegkundige, notarieel assistent
- Taxichauffeur: elektricien, transportplanner, woonbegeleider, automonteur, verkeersregelaar
- Kapper: foodverkoper, zorghulp
- Schoonmaker: groeps- en woonbegeleider
- Onderwijsassistent: leerkracht (duh!), foodverkoper
- Sportinstructeur: boa, gymleraar, woonbegeleider
- Verkoper (mode): foodbezorging, tandartsassistent
Samenstelling overzicht: redactie De Ondernemer