Nieuws Personeel

Zierikzeese huidtherapeute hecht aan samenwerking

Vanaf het prille begin gooit huidtherapeute Annemarie Zuiderent tijdens de Week van de Huidtherapie de deuren van haar praktijk Dermiz in Zierikzee wagenwijd open. Komende week nog met een grotere zwaai dan anders. Zelf kan ze iets aan lymfoedeem en littekens doen. Collega's weten op andere gebieden van wanten.

Esme Soesman | Foto: Dirk-Jan Gjeltema 1 oktober 2016

Dermiz Zierikzee Dirk Jan Gjeltema

Samenwerking, het thema van dit jaar, is helemaal Zuiderents ding. "Je bent een rijk mens als je je eigen grenzen weet. Van een goede doorverwijzing wordt een patiënt alleen maar beter."

De tekst gaat verder onder de foto

Foto: Dirk-Jan Gjeltema

De huidtherapeute, die sinds een jaar of negen op zorgboulevard Victoria zetelt, heeft van meet af aan gehamerd op samenwerking tussen diverse zorgdisciplines. "Het is mooi dat ook artsen nu doorverwijzen. We hebben er hard voor moeten werken en ons ook wel moeten bewijzen. Juist omdat ik op Schouwen-Duiveland de eerste was." Dermiz is overigens nog altijd de enige praktijk hier in de regio. In heel Zeeland zijn er volgens Zuiderent twee.

Borstkanker

De huidtherapeute heeft inmiddels wel een breed netwerk van zorgcollega's om haar heen. Onder meer op het gebied van borstkanker, waar tijdens het open huis op vrijdag 7 oktober extra aandacht aan wordt besteed. Dermiz zelf komt om de hoek kijken als mensen lymfoedeem hebben of verkleefde littekens. Maar wie borstkanker krijgt, loopt vaak tegen nog veel meer ellende aan. Medisch pedicure Janny van Gemert kan helpen bij voet- en nagelproblemen tijdens chemotherapie en Willemijn Schiettekatte van Yogastudio Zeeland informeert over de cursus 'Yogatherapie na borstkanker'. De firma eMJe, die mensen aan huis bezoekt met borstprotheses en lingerie, is met een 'winkeltje' aan spullen present. "

Open huis

Zeker in de borstkankernazorg is zelfmanagement een heel belangrijke factor. Je wilt uiteindelijk gewoon je leven weer terug. Hier krijg je informatie waardoor je problemen kunt plaatsen en er ook iets aan kunt doen."Dat geldt op meer terreinen. Tijdens het open huis op donderdag 6 oktober zijn onder meer mensen van Bap Medical (siliconentherapie bij littekens) en Allerzorg (wondbehandeling) aanwezig. Huidtherapeuten raken aan een breed spectrum, bevestigt Zuiderent. "Maar de huid is dan ook één van de grootste organen van het lichaam."

Voor het complete programma zie: dermiz.org.