Nieuws Personeel

Zo groeide SnowWorld uit tot koninklijk wintersportparadijs

SnowWorld heeft er dit jaar alweer twee decennia op zitten, een periode vol bijzondere momenten. Vestigingsmanager Rogier Adams blikt in het AD terug.

Mike Boeschoten 29 april 2016

Rogier Adams Snow World

Lees meer: SnowWorld krijgt steilste indoor piste van EuropaHet weekend van een Snowworld-baas

Eigenlijk was het de bedoeling dat het SnowWorld-imperium in Den Haag zou verrijzen. Oprichter en eigenaar Koos Hendriks- in 2004 verkozen tot ondernemer van het jaar- had daar diverse wintersportzaken en hij bezat een skischool in Wassenaar bij pretpark Duinrell. In zijn gedachten sluimerde het idee van een overdekte sneeuwhal, die de naam Duijvestein SnowWorld moest dragen. Hij wilde een skibaan in de winkel bouwen om de verkoop van wintersportspullen te stimuleren.

De UithofDe Uithof, gelegen aan de Haagse Jaap Edenweg, leek aanvankelijk de ideale locatie voor het nieuwe project. Maar de onderhandelingen hierover met de gemeente Den Haag verliepen uiterst moeizaam. En toen kwam Zoetermeer in beeld, want burgemeester Luigi van Leeuwen had lucht gekregen van de plannen en nam contact op met Hendriks. Van Leeuwen wist een geschikte plek voor het nieuwe wintersportparadijs: een grote kale vlakte bij het Buytenpark.

SkileraarOp 12 december 1996 volgde de opening van SnowWorld Zoetermeer. De 36-jarige Rogier Adams kwam er in die beginjaren al als klant, voordat hij er in 2001 aan de slag ging als skileraar en in 2012 vestigingsmanager werd. ,,Echte sneeuw hier binnen, terwijl buiten in de zomer de zon scheen. Dat was toen meer bijzonder dan nu. Je had zoiets nog niet in de regio. Ik was de plastic borstelbanen gewend in Bergschenhoek," aldus Adams, die aan wedstrijdskiën deed, een skilerarenopleiding volgde en economie studeerde.

PionierenDe gepassioneerde skiliefhebber spreekt van een pionierstijd met SnowWorld. Hoewel twintig jaar natuurlijk nog maar een begin is, en er van echte geschiedenis nauwelijks gesproken kan worden, zijn er wel flinke ontwikkelingen doorgemaakt. ,,De sneeuw werd eerst nog met tenten gemaakt. Daar ging stikstof in en dan vernevelden ze daar water in voor sneeuwvorming. Een vrij kostbare aangelegenheid. Onze hoofd technische dienst ontwikkelde later een sneeuwkanon. En het skischoolkantoortje zat in het begin ergens achteraan en we werkten nog met Excelsheets. Dan werd een naam bij een reservering steeds apart in een bestandje gezet. Het is nu allemaal veel professioneler."

UitbreidingIn 2001 volgde uitbreiding van SnowWorld met de komst van de derde piste van tweehonderd meter. ,,Van een kleine piste naar ineens steil; dat was echt wel spectaculair." Een jaar later opende in Landgraaf een nieuw filiaal met een baan van vijfhonderd meter en in 2003 fungeerde SnowWorld voor het eerst als decor van de FIS Indoor World Cup. Vanaf dat jaar begon SnowWorld ook met het faciliteren en sponsoren van Nicolien Sauerbreij, die in 2010 in Vancouver Olympisch goud won. Ook snowboardcoryfeeën Michelle Dekker en Dimi de Jong zijn bij SnowWorld kind aan huis.

Koos Hendriks (l), directeur van SnowWorld, en Hans Breukhoven openden in 2001 de derde baan

De komst van de derde piste in Zoetermeer was bijzonder, maar toch was er de honger naar meer. In 2007 ontstond het idee voor een hotel, maar die mocht er niet komen vanwege het bestemmingsplan. De gemeenteraad ging in 2009 wel akkoord met het idee voor piste nummer vier. Er kwam echter weerstand van het kwaliteitsteam Buytenpark en de plannen belandden in de ijskast. Vernieuwd is het complex van SnowWorld wel regelmatig, met een nieuwe keuken, buitenbar en het grote terras dat vorig jaar aan de voorzijde is aangelegd.

KoningNaast de bouwtechnische ontwikkelingen kende SnowWorld ook andere bijzondere momenten. Adams herinnert zich het koninklijke bezoek, ergens in 2008 of 2009. ,,De kinderen van de huidige koning hebben hier geskied. Ze reserveerden onder een andere naam. Er stond een privéles voor twee of drie kinderen gereserveerd. Ze hadden een rustige ochtend uitgekozen, want ze kwamen op een doordeweekse dag en niet in een vakantie."

Willem-Alexander en Maxima waren er ook bij, maar alleen de prinsesjes gingen skiën. Zij gingen met een skileraar en beveiliger de piste op en hadden een prima tijd. ,,Ze hebben hier net als een normaal gezin een frietje voor het raam zitten eten. Dat werd toen wel wat afgeschermd door beveiligers. Wij konden er gewoon heen lopen, maar vonden het belangrijk die mensen hun gezinsmoment te gunnen. We gaven de prinsesjes nog een rugtas van Snowy, onze mascotte. Een mooi moment."

VeiligheidDe leden van het koninklijk huis zijn fanatieke skiërs. Bekend is hun jaarlijkse reis naar Lech in Oostenrijk, de plek waar prins Friso in 2012 verongelukte. Adams: ,,Daar hebben wij toen nog op ingespeeld door hier een lezing aan te bieden over lawines en dat soort zaken. Daar moet je je bewust van zijn als je buiten de piste gaat." Bij SnowWorld zijn er met kussens en netten veiligheidsmaatregelen genomen om ongelukken te voorkomen, maar toch gaat het wel eens mis, met mensen die de controle op de piste verliezen.

,,We hadden hier een keer de vader van een jongen van de technische dienst. Indrukwekkend. Hij maakte een verkeerde bocht en skiede hard tegen de zijkant aan. We gingen met die man naar het ziekenhuis, maar hij had godzijdank niets blijvends. En er was een vrij stevige dame die het voor elkaar had gekregen om op piste één helemaal naar boven te komen. Ze skiede recht naar beneden, schoot door het net heen en knalde tegen het raam. Zo hard, dat het kozijn een beetje was verschoven."

In de meeste gevallen gaat het echter goed en genieten de mensen van recreatieve én prestatieve wintersport, in wat Adams omschrijft als 'een alpiene vakantiesfeer.' ,,Dat proberen we hier neer te zetten."

Beste van de wereldIn 2011 werd SnowWorld Zoetermeer verkozen tot 's werelds beste indoorwintersportresort. Nog maar twintig jaar en dan al zoveel gebeurtenissen; het belooft wat voor de jaren die nog komen.