Nieuws Personeel

Zo werkt mechanische doping

Van onze redactie 1 februari 2016

Zowerktmechanischedoping1065

Het WK veldrijden in Heusden-Zolder is zaterdag opgeschrikt door het eerste geval van mechanische doping. In een fiets van de Belgische belofte Femke Van den Driessche (19) is door de internationale wielerunie UCI een motortje aangetroffen. Maar hoe werkt mechanische doping precies?

De vader van Van den Driessche ontkent dat zijn dochter gebruik heeft gemaakt van de mechanische tweewieler. "Iemand uit haar entourage, die soms met haar traint, heeft de fiets tot in de materiaalpost gebracht", zei hij. "Femke heeft die fiets tijdens de wedstrijd ook absoluut niet gebruikt. Wij zijn fel onder de indruk van de gebeurtenissen. Femke is er helemaal ondersteboven van."

De Belgische bondscoach Rudy De Bie had geen boodschap aan de woorden van Van den Driessche senior. Hij heeft de jongeling, die de wedstrijd niet uitreed, opgedragen direct te verdwijnen. "We dachten dat we een jong talent hadden, maar blijkbaar heeft ze alles en iedereen bedot. Mijn relatie met haar is sowieso vandaag beëindigd'', zei De Bie. "Wat brengt een renner tot zoiets? Ik weet het niet, op zo'n jonge leeftijd. Wie stuurt haar? Ik ben echt beschaamd in haar plaats."

Nieuwe technologieBij de WK in Heusden-Zolder wordt voor het eerst nieuwe technologie gebruikt in de jacht op mechanische doping. In het wielerpeloton zoemen al langer geruchten rond over dergelijke hulpmiddelen, maar nog nooit werd er een motor in een fiets van een wielrenner gevonden. Wel is de UCI vanaf 2010 steekproefsgewijs fietsen gaan controleren op mechanische hulp, nadat er geruchten werden verspreid dat de Zwitser Fabian Cancellara op die manier klassiekers zou hebben gewonnen.