Nieuws Personeel

Zwembad opent aparte banen voor vluchtelingen

Van onze redactie 27 januari 2016

Zwembadopentapartebanenvoorvluchtelingen1065

Steeds meer Belgische zwembaden nemen maatregelen na een aantal 'incidenten' met asielzoekers. Van extra begeleiding en een limiet op vluchtelingen tot aparte baantjes voor asielzoekers, schrijft Het Laatste Nieuws woensdag.

IncidentjeDinsdag doken twee klachten op over asielzoekers in het zwembad van het Belgische Koksijde. Hoewel justitie de zaak in onderzoek heeft, zou er volgens de krant geen sprake zijn van seksueel geweld. Ook in Eeklo loopt een onderzoek. Een bewoner van het asielcentrum in de Oost-Vlaamse stad heeft in het stedelijk zwembad 'aanstootgevend gedrag' vertoond bij een jong meisje. Dat werd naar eigen zeggen lastiggevallen en diende klacht in bij de politie. De feiten dateren van begin deze maand, maar komen nu pas aan het licht door de ontstane commotie in Koksijde. "Er is inderdaad een incidentje geweest in ons zwembad", bevestigt burgemeester Koen Loete in Het Laatste Nieuws.

AfsprakenUit een rondgang van de krant blijkt dat de meeste zwembaden het nut van extra regelgeving niet nodig achten. Andere nemen wel 'het zekere voor het onzekere'. In zwembad Olympos in Dendermonde - vlak naast de Abdijschool waar minderjarige asielzoekers verblijven - heeft zich nog niets voorgedaan, maar maken ze nu toch afspraken rond vluchtelingen. Hun aantal wordt fors gelimiteerd - maximumaantal: 15 - en ze zijn alleen nog welkom mét begeleider. Met zeventig tegelijkZe waren de voorbije weken met te veel en dat maakt het zwemmen voor iedereen minder veilig. "De laatste keer kwamen ze zelfs met zeventig tegelijk. Met dank aan gratis tickets van de Vlaamse Vereniging voor Schoolsport", legt zwembadcoördinator Tijs Robbens uit in Het Laatste Nieuws. "Op zich is daar geen enkel probleem mee, maar zij hadden door de overrompeling haast geen overzicht meer om de veiligheid te garanderen. Probleem is ook dat de asielzoekers meestal niet of niet goed genoeg kunnen zwemmen."

Onbezonnen springenIn Sint-Niklaas hebben ze voor meer redders gezorgd om zich te bekommeren om de vluchtelingen. "Die springen vaak onbezonnen in het water terwijl ze eigenlijk niet goed kunnen zwemmen", zegt sportwethouder Peter Buysrogge in het ochtendblad. "De redders moeten dus goed in het oog houden dat ze niet meteen in het diepste deel van het zwembad springen."

Aparte banenIn Overijse maken ze twee aparte banen vrij voor vluchtelingen. "Asielzoekers zijn welkom tijdens het doelgroepzwemmen op donderdagavond", zegt zwembaddirecteur Mario Van Rossum. "Dat gaat van aquadisco tot seniorenzwemmen, maar er zijn nog twee baantjes vrij. Die hebben we nu toegewezen aan de vluchtelingen. Enkele trainers van de zwemclub hebben zich aangemeld om hen te leren zwemmen."