Video Politiek

Eddy van Hijum (NSC): ‘Mes moet in de administratieve lasten voor het mkb’

Dinsdagochtend was Eddy van Hijum (Nieuw Sociaal Contract) te gast in de Prinsjesdag-uitzending van De Ondernemer Live. Wat zijn de plannen van de partij van Pieter Omtzigt als het aankomt op ondernemerschap? ,,Het mkb betaalt de volle rekening al.”

Van onze redactie 19 september 2023

In augustus stapte Van Hijum over van het CDA naar Pieter Omtzigts nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Aan De Ondernemer vertelt Van Hijum: ,,Ik hoop dat als we hierover een jaar weer staan, dat de formatie dan tot een goed einde is gebracht en dat er een kabinet zit wat de grote problemen van het land, ook voor ondernemers, eindelijk op een goede manier oplost.”

Of zijn partij dan in die nieuwe regering zit? ,,Je begint een partij om je idealen te verwezenlijken, dus het is te hopen dat we daaraan kunnen deelnemen. Het is een hele klus om een partij op te richten zo vlak voor de verkiezingen. Onze grootste uitdaging is nu om met een goede kandidatenlijst en programma aan de start te verschijnen."

Regeldruk verlagen voor ondernemers

De lezersvragen die voor Van Hijum binnenkwamen bij De Ondernemer hadden twee grote thema’s gemeen: regeldruk en financiering. Over regeldruk zegt Van Hijum: ,,De uitvoerbaarheid van wet- en regelgeving is een brede zorg die je bij huishoudens, uitvoeringsorganisaties en instellingen, maar ook bij ondernemers proeft. Het terugbrengen van het realisme in beleid en wetgeving en oog hebben voor de uitvoeringspraktijk is een van de speerpunten van onze partij - en dat geldt ook voor het mkb.”

,,Bijvoorbeeld als het gaat om de enorme rapportageverplichting over het verantwoorden van het woon-werkverkeer van je werknemers. De Tweede Kamer heeft die motie ingediend, de regering heeft er een regeling van gemaakt en de mkb-ondernemers ondervinden daar dan weer de administratieve lasten van. Wij vinden dat het mes moet in rapportageverplichtingen en administratieve lasten voor het mkb.”

"Ik weet vanaf de keukentafel dat de verantwoordelijkheden die je als werkgever voor je personeel hebt, hoe dat ondernemers kan bezighouden, maar ook hoe het de kleine bedrijven onderuit kan halen"

Eddy van Hijum, Nieuw Sociaal Contract

Werkgeverschap weer aantrekkelijk maken

,,Ik kom zelf uit een mkb-familie. Ik weet vanaf de keukentafel dat de verantwoordelijkheden die je als werkgever voor je personeel hebt, hoe dat ondernemers kan bezighouden, maar ook hoe het de kleine bedrijven onderuit kan halen op het moment dat je die zieke werknemer of die arbeidsongeschikte werknemer emoet doorbetalen.”

Volgens Van Hijum is de belangrijke vraag hoe we werkgeverschap in Nederland weer aantrekkelijker maken. ,,Dat begint met een analyse van prikkels: wat hebben we eigenlijk allemaal bij die werkgever neergelegd? Zoals die loondoorbetaling bij ziekte. We zeggen al heel lang: dat moet naar één jaar. Maar ik zie dat ook in de voorstellen die het kabinet doet dat nog steeds niet terug komen.”

Lees ook: ‘Helft ondernemers somber over toekomst in aanloop naar Prinsjesdag’

,,Het is een optelsom: loondoorbetaling, arbeidsongeschiktheid, duurzaamheid, transitievergoeding, begeleiden van werknemers naar nieuw werk. We moeten beter nadenken over wat we op de werkgever schuiven. Op welk moment vinden we: daar kun je ook die werkgever niet meer voor verantwoordelijk houden?”

Alternatieven voor ondernemers

Van Hijum maakt zich zorgen om het begrotingstekort dat ontstaat. ,,De overheidsfinanciën zijn niet op orde op dit moment. Als je nu kijkt naar hoe het kabinet de koopkracht repareert, dan is dat eigenlijk alleen maar met lasten verzwaren. Het mkb betaalt de volle rekening al. Als je kijkt naar fossiele subsidies, die hebben mkb’ers vaak niet.”

"Je betaalt wel de volle rekening, maar aan de andere kant is het heel moeilijk om de plannen die je wil uitvoeren om je rekening te verlagen te financieren"

Eddy van Hijum, Nieuw Sociaal Contract

,,Je kunt wel eindeloos de rekening blijven verhogen, maar als je niet daadwerkelijk een perspectief biedt aan voor ondernemers over hoe ze hun rekening kunnen verlagen of waar hun alternatieven liggen, dan is de vraag: waar is dat beleid op gericht? Alleen maar lasten verzwaren en geen oog hebben op alternatieven voor ondernemers, dat is iets waar we nadrukkelijk aandacht voor zoeken.”

,,Dat is toch een beetje waar het mkb inzit: je betaalt wel de volle rekening, maar aan de andere kant is het heel moeilijk om de plannen die je wil uitvoeren om je rekening te verlagen te financieren.”

Migratie: ‘Tempo is niet vol te houden’

Hoe kijkt Van Hijum aan tegen het migratievraagstuk? ,,Migratie is van alle tijden. het tempo waarop migratie op dit moment doorgroeit, het saldo van meer dan 100.000 per jaar is voor dit land niet haalbaar. Als je kijkt naar de problemen op de woningmarkt, de zorg, het onderwijs, dan is dat een tempo dat je niet kunt volhouden. Wij heten Nieuw Sociaal Contract: het draagvermogen van wat je met elkaar aankunt, hangt samen met een verantwoorde instroom van migranten.”

Lees ook: Hans Biesheuvel (ONL): 'Benieuwd hoe Omtzigt zich gaat opstellen naar ondernemers'

Zijn doel voor het komende jaar? ,,We realiseren ons heel goed dat er fundamentele vragen leven in de samenleving, ook bij ondernemers. Het vertrouwen in de overheid is ver te zoeken, dat betekent dat we ook een hele grote verantwoordelijkheid voelen om iets van die cultuuromslag die nodig is naar Den Haag te brengen. Ik hoop dat ik hier volgend jaar kan terugkijken en kan denken: daar hebben we toch mooi een begin mee kunnen maken.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws