Politiek

Extra verhoging minimumloon, korting op brandstof: is dat wel haalbaar?

 
Demissionair minister Sigrid Kaag en demissionair staatssecretaris Marnix van Rij reageerden via een brief aan de Tweede Kamer op hun 'extra wensen'. Foto: ANP.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Het demissionaire kabinet houdt vol dat de extra wensen van de Tweede Kamer om de koopkracht volgend jaar te verbeteren 'niet helemaal in orde zijn'. En er is een deadline voor Belastingdienst en UWV: 15 oktober al.

Lees verder onder de advertentie

De Ondernemer & Tweede Kamerverkiezingen

Op de hoogte blijven van de politieke ontwikkelingen en ondernemerschap richting de komende Tweede Kamerverkiezingen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die dan doordeweeks rond lunchtijd op je digitale deurmat ploft. Aanmelden kan eenvoudig via deze link: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

Demissionair minister Sigrid Kaag (Financiën) en demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) schrijven in een brief aan de Tweede Kamer dat daarmee de begrotingsregels worden overtreden, de effecten niet duidelijk zijn en de financiering niet deugt.

Vorige week werd tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, het debat over de kabinetsplannen voor volgend jaar, al duidelijk dat het demissionaire kabinet de wensen uit de Tweede Kamer van zo'n 4 miljard niet ziet zitten. Dat was ondanks een meerderheid voor enkele plannen. Het gaat onder meer om een verhoging van het minimumloon en lagere brandstofprijzen.

Lees verder onder de advertentie

Financiering niet op orde

De plannen van de Kamer zijn lastig uitvoerbaar of de financiering is niet op orde, schrijven de bewindslieden. Vaak ontbreekt ook duidelijke onderbouwing voor wie de maatregelen zijn bedoeld en wat het concrete doel is. Kaag en Van Rij vragen de Tweede Kamer daarom om meer en betere onderbouwing van de extra plannen. Volgende week woensdag en donderdag wordt hier verder over gedebatteerd tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen.

Lees ook: Jesse Klaver: 'Mkb heeft het moeilijk, hun minste zorgen is het minimumloon'

Hoger minimumloon = 1,2 miljard euro per jaar

Onder aanvoering van GroenLinks/PvdA vraagt de Tweede Kamer om een verhoging van het minimumloon met een kleine 2 procent. Dit is vooral prijzig (1,2 miljard euro per jaar) omdat de uitkeringen, zoals de AOW, Wajong en Ziektewet, daaraan gekoppeld zijn. Die stijgen dan dus ook mee. De banken en aandeelhouders moeten dit plan betalen met hogere belastingen.

Lees verder onder de advertentie

De bewindslieden denken dat daarvoor niet genoeg geld is gereserveerd. Daarnaast hebben zij er moeite mee om de bankensector hoger aan te slaan. Een hogere belasting heeft 'gevolgen voor de internationale concurrentiepositie van Nederlandse banken en het vestigingsklimaat', schrijven Kaag en Van Rij, zo weet NU.nl te melden.

Lees ook: Jan Meerman (INretail): ‘Schandalig dat overheid met minimumloonverhoging geen boodschap heeft aan ondernemers’

Bovendien dringt de tijd als de voorstellen in 2024 al moeten ingaan. Voor een hoger minimumloon moet de wet worden veranderd en daar is niet veel tijd meer voor. Voor sommige overheidsdiensten, zoals de Belastingdienst en het UWV, moet uiterlijk 15 oktober duidelijk zijn hoe hoog het minimumloon voor volgend jaar wordt.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Hans Biesheuvel (ONL): ‘Bij het mkb valt niets meer te halen’

Financiering brandstofkorting in strijd met begrotingsregels

De bewindslieden raden verlenging af van de korting op brandstofprijzen via de accijnzen, een voorstel van de VVD. De financiering is in strijd met de begrotingsregels. Simpel gezegd mag de overheid uitgaven niet met inkomsten betalen. Er moet bijvoorbeeld worden gekeken of uitgaven ergens anders op de begroting verminderd kunnen worden om iets te betalen. In dit voorstel is die scheiding er niet.

Ook is het onduidelijk waar het geld precies vandaan moet komen. Tegelijkertijd zijn de kosten met ruim 1,2 miljard euro behoorlijk hoog, schrijven Kaag en Van Rij.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Ronald Kleverlaan (MKB Financiering): ‘Wacht niet met actieplan tot er een nieuw kabinet is’

Er is een voorstel om een deel te betalen uit het Nationaal Groeifonds. Dat fonds is enkele jaren geleden opgericht om de economie duurzamer te maken voor de langere termijn. Op dat plan kwam al vrij snel kritiek. Al is het maar omdat verduurzaming en goedkopere brandstof moeizaam samen gaan.

Het kabinet voegt daar nu aan toe dat de overheidsfinanciën verslechteren als het Groeifonds hiervoor wordt gebruikt. Een verlaging (of het voorkomen van een verhoging) van de benzineprijs is daarnaast een maatregel voor alle Nederlanders. 'Terwijl het kabinet heeft gekozen voor gerichte maatregelen specifiek op de kwetsbare huishoudens', schrijven de bewindslieden. Meer over de brief aan de Tweede Kamer lees je via deze link.

Lees verder onder de advertentie
‘Het mkb zit in moeilijke situatie, zeker de detailhandel. Hun minste zorgen is het minimumloon’, maakte Jesse Klaver duidelijk in Buitenhof. Lees via deze link het artikel. Foto: ANP.