Nieuws Politiek

Hulp nodig bij Provinciale Staten Verkiezingen? Doe de AD kieswijzer

Op 15 maart zijn de provinciale en waterschapsverkiezingen. Wie nog twijfelt en wel wat hulp kan gebruiken kan terecht op AD.nl. Zij maakten een kieswijzer voor elf van de twaalf provincies en alle waterschappen van Nederland.

Redactie AD | Foto: AD 7 maart 2023

Provinciale staten verkiezingen kieswijzer AD

De Ondernemer Vandaag

Blijf op de hoogte van het laatste (ondernemers)nieuws rondom de Provinciale Statenverkiezingen én kijk en luister dinsdag live mee met De Ondernemer Kiest. Meld je aan voor onze nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond lunchtijd op je digitale deurmat ploft. Aanmelden is gratis en eenvoudig, kan via deze link: nieuwsbrief.

Het gebruik van de kieswijzer van het AD is simpel: vul je postcode in en je komt automatisch terecht bij de kieswijzer die gaat over jouw provincie of waterschap. Of je dus op het platteland in Brabant woont of onder de rook van Rotterdam, je komt altijd uit bij stellingen over jouw gebied.

Lees ook: Provinciale Staten Verkiezingen: 'Bestuurbaarheid Nederland staat op het spel'

De kieswijzer, die het AD ontwikkelde in samenwerking met MijnStem, behandelt alleen thema’s waar jouw provincie of waterschap echt over gaan. Je krijgt dus geen vragen over het al dan niet verlagen van de btw of het sluiten van de grenzen. Daar beslist het kabinet immers over. Maar het gaat bijvoorbeeld wel over de aanleg van die ene weg waar al zo lang discussie over is. Of over de vraag of jouw waterschap alleen de dijken moet onderhouden of ook een eigen klimaataanpak moet ontwikkelen.

Niet alles in het leven is zwart-wit, en dus krijg je regelmatig meer keuze dan een simpel ‘ja’ of ‘nee’. Met behulp van een schuifknop - een slider - kun je de positie bepalen die het best bij jou past. En natuurlijk kun je ook per onderwerp zien hoe politieke partijen erover denken.

Lees ook: Boer en politicus in gesprek over de ‘kloof’: ‘Zal ergens water bij de wijn moeten om tot akkoord te komen’

Nadat je de kieswijzer hebt ingevuld, krijg je te zien welke partijen in jouw provincie of waterschap het vaak met je eens zijn en welke juist ver van je afstaan. Zo krijg je dus meer inzicht, al bepaal jij natuurlijk helemaal zelf welk hokje je op 15 maart rood kleurt.

Alle waterschappen en elf provincies verleenden hun medewerking aan de totstandkoming van de AD-kieswijzer. Alleen de provincie Drenthe zag af van deelname.

Via deze link kun je met de stemwijzer aan de slag.

Lees ook: Liveblog Provinciale Statenverkiezingen: BBB in alle provincies de grootste

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws